"Gazprom" apturējis gāzes tranzītu pa "Jamalas-Eiropas" cauruļvadu Polijā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании "Укргаздобыча" во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Analītiķi uzskata, ka ilgstošs gāzes tranzīta pārtraukums Polijas iecirknī nav sagaidāms, jo "Gazprom" ir jāsaglabā visi maršruti, lai koncerns būtu gatavs pieprasījuma pieaugumam nākotnē.

RĪGA, 27. maijsSputnik. "Gazprom" apturējis gāzes tranzītu pa gāzesvada "Jamalas-Eiropas" iecirkni Polijā, vēsta RIA Novosti.

Saskaņā ar operatora "Gazcade" datiem, kas pieņem energonesēju Vācijas teritorijā, gāzes tranzīts šajā iecirknī krities no 9 milj. kWh svētdien līdz 461,5 tūkst. kWh pirmdien, un otrdien pārtraukts.

Председатель правления ОАО Газпром Алексей Миллер - Sputnik Latvija
Trešais – liekais: Krievija varētu pārtraukt gāzes tranzītu caur Poliju

Aģentūras Fitch dabas resursu un izejvielu grupas direktors Dmitrijs Marinčenko paziņoja, ka "Gazprom" apturējis gāzes tranzītu eksporta līdzsvarošanai, ņemot vērā piedāvājuma pārdaudzumu.

"Polijas pāreja pie jaudas rezervēšanas izsolēs, kā arī līguma noslēgšana ar Ukrainu uz pieciem gadiem ar noteikumu "sūknē vai maksā" padara maršrutu caur Baltkrieviju un Poliju par līdzsvarojošo koncernam "Gazprom", tas ir, par potenciāli mainīgāko apjomu ziņā," viņš pastāstīja sarunā ar RIA Novosti.

Vienlaikus analītiķis uzskata, ka ilgstošs gāzes tranzīta pārtraukums Polijas iecirknī nav sagaidāms, jo "Gazprom" ir jāsaglabā visi maršruti, lai koncerns būtu gatavs pieprasījuma pieaugumam nākotnē, tāpēc minimāls gāzes apjoms tik un tā tiks pārsūknēts.

Балтийское море - Sputnik Latvija
Polija sāk būvēt gāzesvadu šķērsām "Ziemeļu straumei 2"

Kontrakts par Krievijas gāzes tranzītu cauri Polijai beidzies 16.maijā, tagad gāzes pārsūknēšana "Jamala-Eiropa" iecirknī notiek saskaņā ar izsoļu rezultātiem. Piemēram, jūnijā rezervēti aptuveni 94% gāzevada jaudas.

"Gazprom" oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs iepriekš informēja, ka, neskatoties uz līguma termiņa beigām, gāzes piegādes Polijas iecirknī tomēr turpināsies. Savukārt Polijas valdības pilnvarotais enerģētiskās infrastruktūras jautājumos Pjotrs Naimskis norādīja, ka valsts plāno saglabāt Krievijas degvielas piegāžu apjomu tās teritorijā.

Ziņu lente
0