Gruzijas policija aizturējusi Latvijas pilsoni par vardarbību ģimenē

CC0 / pxhere / Насилие
Насилие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Gruzijas IeM datiem, vardarbība ģimenē un vardarbība pret sievietēm ieņem trešo vietu valsts kopējā noziedzības ainā.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Gruzijas policija aizturēja Latvijas pilsoni sakarā ar apsūdzību par vardarbību ģimenē, draudiem ģimenes locekļiem un ierobežojumu ordera prasību neizpildi, vēsta Sputnik Gruzija.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Kaimiņš pieskata kaimiņu: kā uzvarēt vardarbību mājās

Izmeklēšana noteikusi, ka apsūdzētais, 33 gadus vecais vīrietis, kurš dzīvo Batumi (Adžārija) nodarījis fizisku pāridarījumu savai sievai un draudējis nogalināt viņu. Iepriekš viņam tika izsniegts ierobežojošs orderis par psiholoģisku vardarbību attiecībā pret sievu, taču, neraugoties uz to, ka viņš regulāri gājis pie viņas pagaidu dzīvoklī un rīkoja skandālus.

Noziegums paredz cietumsodu uz laiku līdz 3 gadiem.

Vardarbība ģimenē ir viens no izplatītākajiem noziegumiem Gruzijā. Saskaņā ar Gruzijas IeM datiem, vardarbība ģimenē un vardarbība pret sievietēm ieņem trešo vietu valsts kopējā noziedzības ainā. 2019. gadā kriminālatbildība par vardarbību ģimenē iestājusies 4,6 tūkstošiem cilvēku, izmeklēšana tika ierosināta pēc vairāk nekā 6 tūkstošiem vardarbības ģimenē faktu.

Kopš 2014. gada vardarbībai ģimenē ir veltīts atsevišķs pants Gruzijas Kriminālkodeksā. Tas ir apgrūtinājuma apstāklis lietu izskatīšanā. Gruzijas varasiestādes nolēma pastiprināt likumdošanu pēc slepkavību viļņa, kas bija saistīti ar konfliktiem ģimenē. 2014. gadā vardarbības ģimenē rezultātā bojā gāja 14 cilvēki.

Мужчина с бейсбольной битой - Sputnik Latvija
Vardarbībai patīk klusums: Čakša pastāstīja par pašizolācijas sekām

Neraugoties uz sarežģīto situāciju koronavīrusa pandēmijas dēļ, Gruzijas valdība turpina īstenot bargu politiku vardarbības ģimenē un vardarbības pret sievietēm novēršanā. Vardarbības ģimenē upuriem 24 stundu režīmā strādā telefonlīnija, kur iespējams saņemt bez maksas un anonīmi psiholoģisko un juridisko konsultāciju astoņās valodās. Valsts mērogā savu darbu turpina krīzes centri un patversmes. Sarakstam drīzumā pievienosies arī attālinātās psiholoģiskās konsultācijas serviss.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem, kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas Latvijā ir ievērojami pieaudzis vardarbības ģimenē gadījumu skaits. Salīdzinot ar pērnā gada analoģisko periodu, policijas izsaukumu skaits ģimenes konfliktos ir pieaudzis par 37%. Taču ir samazinājies gadījumu skaits, kad policija paņem no ģimenes agresīvo vīru vai partneri.

Ziņu lente
0