Kaimiņš pieskata kaimiņu: kā uzvarēt vardarbību mājās

© Photo Valsts kancelejaМинистр внутренних дел Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija fiksējusi vardarbības gadījumu skaita pieaugumu ģimenēs ārkārtas situācijas režīma fonā; bez sabiedrības palīdzības problēmu atrisināt neizdosies.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas valstī būtiski pieaudzis mājas vardarbības gadījumu skaits, pastāstīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens intervijā radio Baltkom.

Мужчина с бейсбольной битой - Sputnik Latvija
Vardarbībai patīk klusums: Čakša pastāstīja par pašizolācijas sekām

Valsts policija informē, ka policijas darbinieki vidēji izbrauc uz 34 izsaukumiem par ģimenes vardarbību dienā. Pērn šādā laika periodā Valsts policija vidēji reaģēja uz 21 ģimenes konfliktu dienā.

Ģirģens atsauca atmiņā gadījumu: vīrs nolēmis ar draugiem iedzert, un pēc tam viņi izmetuši sievu pa logu. Sieviete guvusi smagas traumas, sašutis teica ministrs.

Viņš norādīja, ka patlaban ir svarīgi panākt, lai cilvēki neklusētu, ja viņiem parādījušās aizdomas, ka ģimenes konflikts var novest pie kaitējuma kādam no tā dalībniekiem.

Politiķis stāstīja, ka policija cenšas ierobežot vardarbību. Pie tam tiek apspriest instrumenti, ar kuru palīdzību iesaistīt arī sabiedrību. Ģirģens atgādināja, ka patlaban cilvēki uzskata, ka viss jadara policijai, taču, pēc viņa domām, tā ir kļūda – drošības topa augšgalā ir valstis, kurās darbā iesaistīta sabiedrība. Kaimiņš pieskata kaimiņu un vēršas policijā, ja kaut kas nav kārtībā, stāstīja Ģirģens.

Jāpiebilst, ka Londonas policija sešas nedēļas ilgās karantīnas laikā fiksējusi ģimenes vardarbības gadījumu pieaugumu par 9%, turklāt upura lomā visbiežāk ir sievietes, vēsta RIA Novosti.

Likumsargi vērsās pie londoniešiem ar lūgumu ziņot par iespējamiem incidentiem vai potenciāliem fiziskas vardarbības gadījumiem ģimenēs, pie paziņām vai kamiņiem. Lielveikalos un tirdzniecības centros atrodami bukleti ar informāciju un reaģēšanas dienestu tālruņa numuriem. Bez tam vardarbības upuriem atļauts pamest mājokli, lai vērstos policijā.

Алкоголизм - Sputnik Latvija
Vardarbība, alkoholisms un lielāka vienlīdzība: psihiatrs stāsta par karantīnas sekām

Pagājušajā nedēļā par 17,5% (salīdzinājumā ar divām iepriekšējām nedēļām) pieaudzis zvanu skaits nacionālajā telefonu līnijā "Vardarbība pret sievietēm", pastāstīja Vācijas Ģimenes lietu ministrija.

Mājas vardarbība Stambulā kopš karantīnas ieviešanas pieaugusi gandrīz par 40% salīdzinājumā ar pērno gadu. Martā pilsētā fiksēti aptuveni 2,5 tūkstoši vardarbības gadījumu ģimenē. Tiesībsargu dati liecina, ka šī gada martā 29 sievietes Turcijā nogalinājuši tuvinieki mājās, ko bija aizliegts pamest.

Ziņu lente
0