Bosnijā un Hercegovinā kritizē aizliegumu iebraukt valstī humanitārajam konvojam no KF

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICМиилорад Додик — президент Республики Сербской Боснии и Герцеговины
Миилорад Додик — президент Республики Сербской Боснии и Герцеговины  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien Bosnijas un Hercegovinas IeM aizliedza šķērsot valsts robežu Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālistu konvojam, kuri devās sniegt atbalstu cīņā ar koronavīrusu.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Aizliegums iebraukt Bosnijas un Hercegovinas teritorijā Krievijas militārajiem speciālistiem ar mērķi atbalstīt cīņu ar Covid-19 – tā ir jautājuma politizācija un rusofobijas akts, norādīja valsts prezidentālās padomes loceklis no serbu puses Milorads Dodiks, vēsta RIA Novosti.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: virknei ES valstu neļauj vērsties pie Krievijas pēc palīdzības

Piektdien Bosnijas un Hercegovinas Iekšlietu ministrija aizliedza šķērsot valsts robežu Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālistu konvojam, kuri pēc valsts parlamentārās asamblejas Tautu nama vadītāja Dragana Čoviča ielūguma devās sniegt atbalstu cīņā ar koronavīrusu un vienu no valsts daļām. Resors informēja, ka šis jautājums ir prezidentālās padomes – Bosnijas un Hercegovinas valsts kolektīvās vadības orgāna – kompetencē.

Prezidentālajā padomē pārstāvētas trīs lielākās reliģiski-etniskās grupas – serbi, musulmaņi jeb bosņaki un horvāti. Katrs no trīs tās locekļiem ik pēc astoņiem mēnešiem rotācijas kārtībā uzņemas valsts galvas funkcijas. No serbu puses padomē strādā nacionālists Milorads Dodiks, no horvātu puses – mērenais Žeļko Komšičs, bet no musulmaņu puses – Šefiks Džaferovičs. Prezidentālās padomes locekļu savstarpējās attiecības ir sarežģītas. Šefiks Džaferovičs svētdien norādīja, ka valsts pati var tikt galā ar dezinfekciju, liekot saprast, ka Krievijas palīdzība nav vajadzīga.

"Reakcija uz Čoviča lūgumu par Krievijas palīdzību ir jautājuma politizācija, aiz tās acīmredzot stāv bosņaku politiķu pastāvīgā rusofobija, ko ilgus gadus atbalsta ārvalstu "suflieri" un lobiji. Tāpēc viņi diemžēl lika šķēršļus nepieciešamās palīdzības nogādāšanai Mostarā," žurnālistiem pastāstīja Milorads Dodiks.

"Zināms, ka Krievija bija gatava nosūtīt savus speciālistus uz Sarajevu un citām Bosnijas un Hercegovinas Federācijas daļām, ja viņiem nodotu palīdzības lūgumu. Spītīgā pretošanās Krievijas humanitārās komandas iebraukšanai valstī liecina, ka runa ir par slēgtas sabiedrības žestu," uzskata Dodiks.

Viņš piebilda, ka iepriekš daudz patstāvīgākas valstis, piemēram, Itālija, labprāt pieņēma Krievijas palīdzību cīņā ar Covid-19.

9.-10. aprīlī Krievijas Aizsardzības ministrija nogādāja Serbu Republikā kara mediķu un dezinfekcijas speciālistu grupu palīdzībai cīņā ar Covid-19. Par darbu viņi saņēma SR prezidentes Želkas Cvijanovičas apbalvojumu.

Ziņu lente
0