Analītiķis: OPEC+ neizdosies vienoties par naftas ieguves radikālu samazināšanu

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasДиректор аналитического департамента ИК "Регион" Валерий Вайсберг
Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
OPEC+ diezin vai vienosies par naftas ieguves samazināšanu par 10 miljoniem barelu diennaktī. Tamlīdzīgs pasākums ir pārlieks un neizdevīgs Krievijai un Saūda Arābijai, uzskata investīciju kompānijas "Region" analītiskā departamenta direktors Valērijs Vaisbergs.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. OPEC sagatavojusi vairākus naftas ieguves ierobežošanas scenārijus, ko plāno apspriest 9.aprīlī ieplānotajā OPEC+ sēdē. Viens no tiem paredz, ka naftas ieguve līdz gada beigām tiks ierobežota par 10 miljoniem barelu diennaktī.

"Tik stingra varianta pieņemšanas izredzes ir mazas. Pat tad, ja šie apjomi tiks proporcionāli sadalīti  starp visām valstīm, kas piedalīsies darījumā, šaubos, vai ASV tādu pieeju atbalstīs pilnā apjomā, un tas izvērsīsies ar Krievijai un Saūda Arābijai nepieņemamiem ierobežojumiem," sarunā ar radio Sputnik viedokli pauda investīciju kompānijas "Region" analītiskā departamenta direktors Valērijs Vaisbergs.

Нефтяные станки-качалки - Sputnik Latvija
Politologs novērtējis Saūda Arābijas prasības pret Krieviju naftas jautājumā

Ja šis variants tomēr tiks pieņemts, naftas cenas nekavējoties pieaugs, iespējams, līdz 40 dolāriem par mucu, taču tas varētu negatīvi ietekmēt patērētājus.

"Tas atkal novedīs pie līdzsvara trūkuma tirgū, taču nu jau nevis no piedāvājuma, bet gan pieprasījuma puses. (..) Tagad ir vajadzīgas cenas, kas, no vienas puses, nodrošinās pieņemamu rentabilitāti ražotājiem, no otras – nenogalinās patērētājus. Ja agrāk naftas cena svārstījas pie 60 dolāriem par barelu, tagad šis slieksnis ir samazinājies. 30-35 dolāru diapazons par barelu īstermiņa perspektīvā izskatās pamatotāks. Augstāka cena pasliktinās pieprasījumu 2021.gadā," konstatēja analītiķis.

Вайсберг: ОПЕК+ не договорится о радикальном сокращении добычи нефти
Ziņu lente
0