Eksperti: atsevišķas profesijas pēc Covid-19 epidēmijas var kļūt nepieprasītas

© Pixabay / epicantusМужчина в пустом офисе
Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krīze var ietekmēt tūrisma aģentu, gidu, frizieru, fitnesa treneru, skolotāju un pat IT speciālistu darbu.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Pēc koronavīrusa pandēmijas pasaulē atsevišķas profesijas var kļūt par nevajadzīgām, raksta Mixnews.lv. Šāds liktenis pirmām kārtām sagaida tūrisma nozari, kura ir visvairāk cietusi Covid-19 pandēmijas dēļ.

Progresīvās izglītības institūta eksperti uzskata, ka riska zonā atrodas tūrisma aģenti un gidi. Jau šogad šajā nozarē notiks vērienīgas kadru izmaiņas.

Студенты - Sputnik Latvija
Pieprasīti visā pasaulē: kādu profesiju apgūt, lai noderētu dzīvē

Tāpat izmaiņas neies secen arī pasažieru aviopārvadājumu nozarei. Jau tagad ievērojams aviokompāniju skaits pasaulē atrodas uz bankrota robežas.

Ne mazāk nopietnu problēmu koronavīrusa pandēmija var radīt arī fitnesa industrijai. Pēc karantīnas beigām ne visi apmeklētāji atgriezīsies pie treniņiem zālēs, šāds klientu zaudējums nozarei var izvērsties milzīgā krahā. Fitnesa klubi būs spiesti atlaist lielu daļu darbinieku. Straujā profesionālo treneru pieplūduma tirgū dēļ jaunie speciālisti var kļūt nekonkurētspējīgi.

Automatizācijas un digitalizācijas procesi, kuri jau tā sākuši plaši ienākt ikdienas dzīvē, ir paātrinājuši savus izplatības tempus Covid-19 epidēmijas un to pasākumu dēļ, kas tiek ieviesti pasaulē šī jaunā vīrusa izplatības ierobežošanai.

Pēc speciālistu domām, visi šie faktori negatīvi ietekmēs uz lielu skaitu profesiju. Krīze var rasties profila nodaļu jaunākajiem darbiniekiem, jaunākajiem analītiķiem, juriskonsultiem, banku menedžeriem, farmaceitiem, nekustamo īpašumu aģentiem, pasākumu rīkotājiem, tulkotājiem, skolotājiem un repetitoriem, kā arī poligrāfijas darbiniekiem.

Почта Латвии - Sputnik Latvija
Saņem mazāk nekā "minimālo": kādas profesijas Latvijā nav godā

Tāpat grūts periods gaidām darbiniekiem modes, skaistumkopšanas un stacionārās sabiedriskās ēdināšanas nozarē, pat IT nozare, kurai it kā būtu jābūt pieprasītai, izrādīsies apdraudēta. Saskaņā ar prognozēm, pieprasījums pēc šādiem pakalpojumiem arī var nokrist kopējo finanšu zaudējumu mazajā un vidējā biznesā dēļ.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka saistībā ar Covid-19 epidēmiju jau 19 uzņēmumi iesniedza Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) paziņojumus par kolektīvo atlaišanu. Kopumā plānots atlaist 3258 cilvēkus.

Paziņojumi par atlaišanām tika saņemti no sekojošo nozaru uzņēmumiem: transports un uzglabāšana, apkalpošana un administrēšana, tūristu izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, pārstrādes rūpniecība, nekustamie īpašumi, atpūtas un izklaides pakalpojumi, mežsaimniecība.

Ziņu lente
0