Pirms epidēmijas 2 miljoni eiropiešu strādāja ārpus savas valsts

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийско-эстонская граница в Валке-Валге
Латвийско-эстонская граница в Валке-Валге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Robežu kontroles atjaunošana ES apgrūtinājusi dzīvi aptuveni diviem miljoniem eiropiešu, kuri agrāk braukāja darbā pāri robežai.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Eurostat pastāstīja, cik daudzi eiropieši, dodamies uz darbu, šķērsoja valsts robežas, pirms koronavīrusa pandēmijas dēļ ES valstis slēdza savas robežas.

2018. gadā divi miljoni eiropiešu vecumā no 15 līdz 64 gadiem, jeb 1% visu strādājošo brauca uz darbu citā valstī.

Tā saucamā "svārsteņa migrācija" bija plaši izplatīta Slovākijā, kur 5% iedzīvotāju strādāja citā valstī, Luksemburgā (4%), Dānijā, Horvātijā un Igaunijā (3%).

Новый автобус Solaris - Sputnik Latvija
Latvieši nav gatavi strādāt 20 kilometru attālumā no mājām

Jāpiebilst, ka mazajā Luksemburgā, saskaņā ar New Statesmen datiem, 46% darbspējīgo iedzīvotāju ir "svārsteņa migranti" no Francijas, Vācijas un Beļģijas. Patlaban valstī ir lielāks skaits koronavīrusa gadījumu uz vienu iedzīvotāju nekā Itālijā.

Braucieni darbā uz ārzemēm tika pārtraukti, kad ES valstis viena pēc otras atjaunoja robežu kontroli koronavīrusa pandēmijas dēļ. Darbinieki no Latvijas nevar nokļūt darbā Igaunijā, savukārt igauņi bija spiesti izvēlēties starp ģimeni un augsto algu, ko maksā Somija.

Tiesa, dažas valstis jau pārdomā iespējas mainīt stingros karantīnas pasākumus ekonomisko seku dēļ. Piemēram, izdevums Hungary Today vēsta, ka Ungārija un Rumānija atvērs robežkontroles punktu "svārsteņa migrantiem", kuri dzīvo līdz 30 kilometru attālumā no robežas.

Ziņu lente
0