Latviete iekļuvusi Eiropas Savienības ietekmīgāko sieviešu sarakstā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВход в здание Еврокомиссии в Брюсселе
Вход в здание Еврокомиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas ģenerālsekretāre Ilze Juhansone varētu būt viena no sievietēm, kas ietekmē ES politiku.

RĪGA, 10. marts - Sputnik. Izdevums Politico iekļāvis Latvijas pārstāvi starp sievietēm, kas pieņem lēmumus par ES politiku.

Augsto trešo vietu sarakstā ieņēmusi Eiropas Komisijas ģenerālsekretāre Ilze Juhansone. Patlaban viņa ir augstākā valsts amatpersona EK.

2015. gadā Latvijas agrākā ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā tika iecelta EK ģenerālsekretāra vietnieces postenī. Četrus gadus vēlāk viņa kļuva par ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāju, kad no amata atkāpās viņas priekšgājējs Martins Selmairs, kurš tika uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem EK. 2020. gada janvārī Juhansone apliecināja, ka var būt noderīga citai ietekmīgai sievietei – Urzulai fon der Leienai, kurai palīdzēja iejusties EK vadītājs lomā. Juhansone parasti gan turas ēnā, taču viņas amats ir pietiekami daiļrunīgs.

Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Eurostat: Latviju vada sievietes

Pirmo vietu sarakstā, protams, ieņēmusi pati Leiena, pirmā sieviete EK vadītāja krēslā. Otrajā vietā – EK viceprezidente Mārgrēte Vestagere, kas tuvākajos gados izlems ES digitālo politiku un aizsargās bloka ekonomikas konkurētspēju.

Sarakstā iekļauta arī Somijas jaunā premjerministre Sanna Marina, Francijas ministre sakariem ar ES Amēlija de Monšalīna, Eiropas tiesībsardze Emīlija O’Railija, Eiropas ārējo sakaru dienesta ģenerālsekretāre Helga Šmida, Eiropas Centrālās bankas vadītāja Kristīne Lagarda un citas.

Sarakstā izveidotas arī sieviešu grupas: eirokomisāres un eirodeputātes, eirokomisāru kabinetu vadītājas un ES ģenerāldirektores, lobētājas un konsultantes, kā arī nevalstiskās dabas aizsardzības apvienības ClientEarth pārstāves.

Ziņu lente
0