"Vienmēr ir tie, kas ir nedaudz vienlīdzīgāki": Grēta Tūnberga pārkāpa EP karantīnu

© REUTERS/Andrej IvanovГрета Тунберг
Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grētas Tūnbergas Eiropas Parlamenta ēkas apmeklējums, apejot aizliegumu, izraisīja dažu politisko grupu deputātu sašutumu – citi apmeklētāji šādas preferences nesaņēma.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Zviedru ekoloģijas aktīviste Grēta Tūnberga, neraugoties uz  aizliegumu visiem apmeklēt Eiropas Parlamenta ēku, kas stājies spēkā 2. marta vakarā, uzstājās Vides aizsardzības komitejas sēdē. Pēc kā EP sāka runāt par dubultstandartiem, par to eirodeputātes no Igaunijas Janas Tomas palīgs, iepriekš bijušais deputāts no Latvija Andrejs Mamikins pastāstīja savā Facebook lapā.

Koronavīrusa izplatīšanās fonā Eiropas Parlaments nolēma pastiprināt deputātu aizsardzības pasākumus un ierobežoja apmeklētāju piekļuvi EP ēkai, par to 2. marta vakarā paziņoja parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli. Pēc viņa sacītā, šis pasākums tiek ieviests uz trim nedēļām, pēc kā tiks pieņemt lēmums par tā pagarināšanu vai atcelšanu.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Jaunais ar koronavīrusu inficētais Igaunijā nokļuva valstī caur Latviju

Ceturtajā martā kļuva zināms, ka Eiropas Aizsardzības aģentūras ierēdnim ir atklāts koronavīruss, sakarā ar ko Eiropas Komisija, Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome samazina publisko pasākumu skaitu un ierobežo piekļuvi savām ēkām. Tiek ziņots, ka EP faktiski ir izbeidzis visu sekundāro sēžu un tikšanās reižu rīkošanu. Līdz Eiropas Parlamenta administrācijas speciālajam rīkojumam tika rīkotas tikai komiteju sēdes un EP plenārsēdes, taču dalībai tajās netiks pielaistas pieaicinātās personas un sabiedrības pārstāvji.

Taču Vides aizsardzības komitejas sēde 4. martā netika atcelta, turklāt tajā uzstājās zviedru aktīviste Grēta Tūnberga, kura kritizēja "Zaļo paktu Eiropai".

Meitenes klātbūtne komitejas sēdē izraisīja neapmierinātību vairākiem eiroparlamentāriešiem, pastāstīja Andrejs Mamikins.

"Vienmēr ir tie, kas ir "nedaudz vienlīdzīgāki". Grētu Tūnbergu šodien ielaida EP, apskāva, deva vārdu Vides aizsardzības komitejā. (…) Vakar un šodien Eiropas Parlamenta iekšējā elektroniskā sarakste burtiski uzsprāga: deputāti gan no grupas "Renew Europe", gan no citām frakcijām taisnīgi uzdeva jautājumu EP administrācijai: kādēļ mūsu viesiem un vizītē aicinātajiem EP ienākt nedrīkst, bet Grētai, neskatoties uz visiem aizliegumiem un "restriction measures", drīkst? Un vispārībā sašutušajiem ir taisnība: vai tie nav dubultstandarti?" uzrakstīja Mamikins.

Tāpat viņš atzīmēja, ka karantīnas jēga Eiropas Parlamentā nav īsti skaidra: jo "kafejnīcā aiz stūra var satikt to pašu EP apmeklētāju, pat ja viņš vakar atbrauca no reģiona, kurā izplatījies koronavīruss". Mamikins piebilda, ka visi pasākumi, kas tika ieplānoti šonedēļ EP ar pieaicināto viesu, lektoru, studentu, zinātnieku, politologu dalību, patiesībā notiek un notiks". Viņi vienkārši no Eiropas Parlamenta pamazām pārvietojās… uz tuvumā esošajām viesnīcām, vestibiliem, zālēm. Un tas arī viss," secināja viņš.

Ķīnas varasiestādes 2019. gada 31. decembrī informēja Pasaules Veselības organizāciju (PVO) par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā, Hubei provincē (valsts centrālā daļa). Speciālisti noskaidroja slimības ierosinātāju – tas ir jauns koronavīruss. PVO atzina uzliesmojumu par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju un piešķīra saslimšanai oficiālu nosaukumu – Covid-19.

Ziņu lente
0