Lielbritānija vēlas atgriezt nacionālo identitāti un maina pases

CC BY 2.0 / John O'Nolan / #41 - FlyingБританский паспорт
Британский паспорт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020. gada Apvienotā Karaliste sāks atgriezt apritē vecā parauga valsts pilsoņu pases ar zilu vāku.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik. No marta Lielbritānijā apritē atgriezīsies vecā parauga pases, raksta Press.lv, atsaucoties uz valdības dekrētu. Tagad vāks būs kā agrāk zilā krāsā, nevis tumši sarkanīgā, kāds tas ir šobrīd.

No 2020. gada vidus valdība plāno pilnībā pāriet pie pasēm ar zilu vāku.

Александр Сафонов - Sputnik Latvija
Eksperts: Lielbritānija vēlas atrisināt jautājumu ar migrantiem no Austrumeiropas

"Izstāšanās no Eiropas Savienības devusi mums unikālu iespēju atjaunot mūsu nacionālo identitāti. Ar atgriešanos pie kulta dizaina britu – zilā ar zeltu – pase atkal tik iepīta mūsu saimē," šādi ziņu komentēja iekšlietu ministre Pritti Patela.

Lappuse ar informāciju par britu pavalstniecību tiks izveidota no polikarbonāta, šis materiāls tiek izmantots arī ložu necauršaujamo stiklu izgatavošanā. Savukārt unikālās tehnoloģijas nodrošinās nepieciešamo aizsardzību personas datiem.

Lielbritānijas IeM paziņoja, ka jauno pasu izgatavošanai tiks pielietotas jaunākās un drošākās drukāšanas un dizaina metodes, lai viltošanas risks būtu minimāls.

Uz aizmugurējā vāka izvietos Anglijas, Ziemeļīrijas, Skotijas un Velsas emblēmas. Pasē kā agrāk būs 34 lappuses, savukārt pase privātiem izbraukumiem uz ārvalstīm saturēs 54 lappuses.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka pēc Brexit Lielbritānijā tika aktualizēts valsts valodas jautājums. Tā uz kādas Noridžas pilsētas mājas Norfolkas grāfistē parādījās sludinājums " Angļu valoda ir vienīgā valoda, kurā šeit runā. Ja gribat runāt citā valodā, vācieties prom uz savu dzimteni, lai arī no kurienes jūs nebūtu atbraukuši".

Pie tam šis iesniegums nebija vienīgais, papīri tika izkārti uz ugunsdzēsības skapjiem katrā daudzstāvu mājas stāvā.

Tiek atzīmēts, ka, visticamāk, šajā mājā tiek piešķirts sociālais mājoklis. Parasti šādās mājās dzīvokļus piešķir ģimenēm ar zemu iztikas līmeni, un maksa par mājokli tajos ir minimāla.

Дворник - Sputnik Latvija
Kādēļ Latvijas piederīgajiem Lielbritānijā arī turpmāk nāksies mazgāt kartupeļus

Vietējās varasiestādes jau ir reaģējušas uz šo gadījumu, apsolot tikt skaidrībā ar situāciju. Pilsētas varasiestādes paziņoja, ka Noridža vienmēr ir bijusi viesmīlīga pilsēta un tur necietīs ksenofobijas izpausmi.

Kā jau iepriekš Sputnik Latvija intervijā stāstīja latvietis Valdemārs K., kurš kopā ar sievu dzīvo Anglijas industriālajā Pīterboro pilsētā, Anglijā ir tādas pilsētas, kur pusi iedzīvotāju veido migranti. Fabrikā, piemēram, strādā 500-600 cilvēku, un tikai divi no tiem ir angļi. Tajā runā tikai krieviski un latviski. Viņi nemācās un nezina angļu valodu.

Piektdien, 31. janvārī, plkst. 23:00 Lielbritānija oficiāli pameta Eiropas Savienību pēc trīs ar pusi gadiem pēc referenduma par izstāšanos. Saskaņā ar Latvijas ĀM datiem, Lielbritānijā dzīvo 117 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo.

Ziņu lente
0