Aptauja: lielākā daļa poļu ir pateicīgi Sarkanajai armijai par atbrīvošanu

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasВаршавско-Познанская наступательная операция частей Красной Армии и Войска Польского .14—17 января 1945 г. Над Варшавой взвился польский национальный флаг.
Варшавско-Познанская наступательная операция частей Красной Армии и Войска Польского .14—17 января 1945 г. Над Варшавой взвился польский национальный флаг. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicību padomju karavīriem par fašistisko iebrucēju padzīšanu 1945.gada februārī pauda 65% respondentu.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Vairāk nekā puse Polijas pilsoņu ir pateicīgi Sarkanajai armijai par valsts atbrīvošanu no vācu okupācijas un ir pārliecināti: Aušvicu atbrīvoja padomju spēki. Par to liecina Sputnik.Viedokļi organizētās aptaujas rezultāti, ko publicēja RIA Novosti.

73% aptaujas dalībnieku norādīja, ka koncentrācijas nometnes gūstekņus izglāba Sarkanā armija, savukārt 15% uzskata, ka fašistu spēkus esot patstāvīgi padzinis Polijas karaspēks. Vēl 5% domā, ka nāves nometni atbrīvoja ASV. 1% poļu domā, ka tie bijuši Lielbritānijas vai kādas citas valsts bruņotie spēki. Konkrētu viedokli nevarēja paust 5% respondentu.

Посетители на Парящем мосту в природно-ландшафтном парке Зарядье в Москве - Sputnik Latvija
Polijā izdomājuši, kā piespiest Krieviju padoties

Starp respondentiem, kuri uzskata Sarkano armiju par Aušvicas atbrīvotājiem, lielākā daļa ir vecākās paaudzes cilvēki, cilvēki ar augstu sociālo statusu, ienākumu un izglītības līmeni, kā arī mēreno labējo un kreiso partiju pārstāvji.

Pateicību padomju karavīriem par fašistisko iebrucēju padzīšanu 1945.gada februārī pauda 65% respondentu. 27% aptaujas dalībnieku viņu viedoklim nepiekrita, 8% nevarēja sniegt precīzu atbildi.

Polijas iedzīvotāji vecuma grupā no 35 gadiem biežāk pauda pateicību padomju armijai, nekā jaunieši. Pie tam, jo augstāks ir respondentu izglītības līmenis, jo retāk viņi uzskata, ka būtu jāpateicas sarkanarmiešiem. Mērenie kreisie biežāk nekā citi atzinīgi vērtēja Sarkanās armijas darbība.

Pētījumu veica iFop – vecākā kompānija Francijā, kas nodarbojas ar sabiedriskās domas pētījumiem. Aptaujā piedalījās tūkstotis respondentu vecumā no 18 gadiem. Dalībnieku atlase ir reprezentatīva atbilstoši vecumam, dzimumam un reģionam. Maksimālā kļūda datiem par valsti sastāda 3,1% ar uzticamības iespēju 95% apmērā.

Ziņu lente
0