ASV PRA bāzes darbības sākums Baltijas krastā atlikts uz četriem gadiem

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВ Польше размещен батальон НАТО
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākotnēji bija plānots, ka Polijas ziemeļos būvētā pretraķešu aizsardzības objekta ekspluatācija tiks sākta 2018. gadā.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Pentagons kārtējo reizi atlicis Polijā būvētās ASV pretraķešu aizsardzības (PRA) bāzes ekspluatācijas sākuma termiņus, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg.

ASV PRA aģentūras pārstāve Hetera Kavalli informēja, ka runa ir par bāzi Polijas ziemeļos netālu no Baltijas jūras krasta. Bāze tiek būvēta programmas Aegis Ashore ietvaros – "Eiropas aizsardzībai no Irānas vidēja darbības rādiusa raķetēm".

Tagad objekta būvdarbu pabeigšana atlikta uz četriem gadiem salīdzinājumā ar sākotnējiem plāniem. Sākotnēji to bija plānots ieviest ekspluatācijā 2018. gada decembrī. Tagad provizoriski aprēķini liecina, ka objekts būs gatavs 2022. finanšu gadā.

Истребители F-16 Дании во время военного парада в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Cīņa ar ēnu: NATO aktivitātes Baltijā atbalsta poļu iznīcinātāji

Pirmdien PRA aģentūras direktors viceadmirālis Džons Hills informēja, ka bāzes būvdarbi pabeigti par 92 procentiem, taču trūkstošā daļa ir nepieciešamākā. Iestāde pieprasījusi no ASV budžeta vēl 96 miljonus dolāru 2021. gadā – projekta pabeigšanai. Hills atzina, ka apakšuzņēmējam radušās grūtības kaujas kompleksa aspektā.

Kavalli informēja, ka ASV iestādes tikšanās ar apakšuzņēmēju ieplānota nākamajā mēnesī.

ASV īsteno pakāpenisku plānu Eiropas pretraķešu sistēmas izveidei. Tā ietvaros Vašingtona jau dislocējusi mobilās pretraķešu baterijas SM-2 Deveselu, Rumānijā un iekļāvušas tās operatīvajā dežūrā 2016. gada maijā.

2021.finanšu gadā (tas sāksies 2020. gada 1. oktobrī) Baltais nams pieprasījis Kongresam vairāk nekā 20 miljardus dolāru PRA sistēmas komponenšu izstrādei un izvēršanai.

Ziņu lente
0