ASV slēgta viena no hiperskaņas bruņojuma izstrādes programmām

CC0 / Public Domain / Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider
Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Gaisa spēku vadība nolēmusi piesaistīt līdzekļus tikai Air-Launched Rapid Response programmai, kas paredz sistēmas izstrādi ar unikālu lidaparāta dizainu. Pirmie rezultāti gaidāmi 2022.gadā.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. ASV Gaisa spēki slēguši vienu no abām galvenajām hiperskaņas bruņojuma izstrādes programmām, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu Defense News.

Pieņemts lēmums slēgt projektu HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon) – "Hiperskaņas uzbrukuma konvencionālais ierocis". Gaisa spēku pārstāve Enna Stefaneka pavēstīja, ka lēmums nav saistīts ar kādām tehniskām problēmām, bet gan ar budžeta ierobežojumiem.

Запуск ракеты комплекса Авангард с гиперзвуковым боевым блоком - Sputnik Latvija
Hiperskaņas komplekss "Avangard" stājies kaujas dežūrā

ASV Gaisa spēku vadība nolēmusi piesaistīt līdzekļus tikai AEEW (Air-Launched Rapid Response) – "Gaisa bāzes ātrās atbildes ierocis" programmai, kas paredz sistēmas izstrādi ar unikālu lidaparāta dizainu. Pirmie rezultāti projektā ARRW gaidāmi 2022.gadā. Pie abām programmām strādāja militārās rūpniecības korporācija Lockheed Martin.

Savienoto Valstu Gaisa spēki 2021.finanšu gadā plāno iztērēt 382 miljonus dolāru hiperskaņas bruņojuma prototipu izveidei. Gada laikā budžets šīm programmām sarucis par 194 miljoniem.

ASV prezidents Donalds Tramps ieteica Kongresam piešķirt šiem mērķiem 3,2 miljardus dolāru 2021.gadā. Pagaidām budžets ir finansēts līdz finanšu gada beigām, un, domājams, no septembra partijas Kongresā pieņems pagaidu budžetus, bet pēc Kongresa un prezidenta vēlēšanām novembrī sāksies jaunas pārrunas.

Janvāra beigās ASV pazinoja, ka tiek sākta hiperskaņas ieroču pārtveršanas līdzekļu izstrāde. Iepriekš Vašingtona dubultoja šo darbu finansējumu, lai samazinātos valsts atpalikšana no Krievijas un Ķīnas.

Ziņu lente
0