Mediji uzzinājuši, kā ASV un VFR sekojušas 130 valstu slepenajai sarakstei

© AFP 2023 / SAUL LOEBЭмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ)
Эмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices kompānija "Crypto AG" nodrošināja valstīm šifrētus datus slepenu datu un paziņojumu nosūtīšanai, taču tās darbību kontrolēja CIP un Vācijas ārējais izlūkdienests.

RĪGA, 12. februāris – Sputnik. ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde ar Šveices kompānijas starpniecību, kas nodarbojās ar šifrēšanas pakalpojumiem, vairāk nekā 50 gadus sekoja vairāk nekā 100 valstu slepenajai militārajai un diplomātiskajai sarakstei, teikts izmeklēšanā, ko savā portālā publicēja avīze Tribune de Geneve.

Runa ir par kompāniju "Crypto AG", kas no 1952.gada atrodas Šveicē, Cūgas kantonā. Tā ražoja šifrēšānas iekārtas slepenu datu un paziņojumu nosūtīšanai.

Ziņots, ka no 1958.gada CIP, bet pēc tam – arī Vācijas ārējais izlūkošanas dienests (BND) kontrolēja "Crypto AG" darbību caur "čaulas" kompāniju "Minerva" Lihtenšteinā. Pie tam Šveices valdība bija informēta par ārvalstu izlūkdienestu darbību.

Вид Старого Вильнюса ранней весной - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltija un Krievija: spiegi pret izlūkiem

"Crypto AG" ražotās šifrēšanas iekārtas tika izmantotas karadarbības laikā vai sensitīvas informācijas noraidīšanai starp vēstniecībām un valdībām. Turklāt ASV un Vācijas izlūkdienesti varēja izsekot šos sūtījumus ar speciāli radītu "caurumu" palīdzību šifrēšanas drošības sistēmā.

Rakstā, par ko vēsta portāls RIA Novosti, stāstīts, ka "Crypto AG" pakalpojumus izmantojušas aptuveni 130 valstis, tostarp – Ēģipte,Irāna, Saūda Arābija, Lībija un Argentīna. Piemēram, ASV un Vācija aktīvi pārtvēra šifrētus paziņojumus laikā, kad ritēja pārrunas ar Irānu par amerikāņu ķīlnieku atbrīvošanu, teroristu uzbrukumiem ASV no Lībijas, Argentīnas un Lielbritānijas kara laikā par Folklendu salām, kā arī Savienoto Valstu iebrukuma laikā Panamā 1989.gadā.

1993.gadā Vācijas izlūkdienests pārtrauca kontrolēt "Crypto AG" taču ASV turpināja operācijas vismaz līdz 2012.gadam.

2018.gadā "Crypto AG" tika sadalīta divās daļās. Viena no tām sāka apkalpot tikai klientus Šveicē. Otra kompānija saņēmusi nosaukumu "Crypto International" un orientēta uz ārvalstu klientiem. Patlaban tās mājaslapā publicēta informācija, ka tai neesot nekāda sakara ar "Crypto AG" vai ASV un VFR izlūkdienestiem – tā esot privāta firma, kas 2018.gadā nopirkusi Cūgas kantonā strādājušās kompānijas zīmolu un aktīvus.

Ziņu lente
0