Politika

Klementjevs: Baltkrievija un Krievija nekad nesastrīdēsies savā starpā

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото
Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izmantoja Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņa vizīti, lai lieku reizi paķircinātu partnerus Krievijā un pabiedētu viņus, uzskata Andrejs Klementjevs.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Latvijas premjera vizīte uz Baltkrieviju neko nav devusi Latvijas ekonomikai, taču tā bija izdevīga prezidentam Aleksandram Lukašenko, paziņoja radio Baltkom ēterā Saeimas vicespīkers Andrejs Klementjevs ("Saskaņa").

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš 16. janvārī viesojās Minskā, kur pastāstīja, ka Latvija ir ieinteresēta ilgtermiņa ekonomisko attiecību veidošanā ar Baltkrieviju, tostarp naftas transportēšanas organizēšanā uz Baltkrieviju caur savām ostām.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Elektriskais krēsls priekš Rīgas: gaidot Lukašenko, baltieši apvienojās pret BelAES

"Kariņa valdībai bija mēģinājums aizbraukt uz Baltkrieviju vienoties. Tas vairāk bija mēģinājums "uzspēlēt kāršu spēli" ar Lukašenko. Pie tam, ka viņš lieliski zināja mūsu kārtis. Lukašenko izmantoja Kariņu, lai lieku reizi paķircinātu partnerus Krievijā un pabiedētu viņus," sacīja Klementjevs.

Pēc viņa teiktā, pat Latvijas bizness nenoticēja, ka Lukašenko pārvadās Norvēģijas naftu cauri Latvijas ostām un pa tās dzelzceļu.

"Jo, izvērtējot riskus un novērtējot ieguldījumus, ir jāpārbūvē termināļi, jāmaina naftas produktu formāts – lai tos pārlietu naftas termināļos. Mūsējie nolēma – lai tā (Baltkrievija – red.) sākumā noslēdz līgumu ar norvēģiem vismaz uz pieciem gadiem, lai mēs nopietni uztvertu šos mēģinājumus paķircināt Krievijas Federāciju ar naftas iegādi Norvēģijā. Mēs lieliski saprotam, ka Baltkrievija un Krievija nekad nesastrīdēsies savā starpā tranzītā, naftas iekraušanā un naftas pārstrādē tā, lai norvēģu nafta kļūtu ekonomiski izdevīga," norādīja deputāts.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
"Mani jau ir dēvējuši par Latvijas Lukašenko": Latvijas IeM vadītāju šokē sociālie tīkli

Aizvadītā gada nogalē Minskai un Maskavai neizdevās vienoties par tālākajām naftas piegādēm, tāpēc Baltkrievija sākusi meklēt alternatīvus naftas avotus. Valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko konstatēja, ka perspektīvā plānots saņemt līdz 30% izejvielu caur Baltijas ostām, 30% - caur Ukrainu un līdz 40% - no Krievijas.

Janvārī Baltkrievijas iepirktā Norvēģijas naftas krava tika nosūtīta ar tankkuģi uz Klaipēdas ostu, un pēc tam pa dzelzceļu – līdz NPR "Naftan" Novopolockā. Lietuvā paziņoja, ka visas 80 tūkstošu tonnu kravas piegāde aizņems divas nedēļas. Pirmais sastāvs ar Norvēģijas naftu ieradās uzņēmumā 26. janvārī. Baltkrievijā neizslēdz, ka arī turpmāk strādās ar šo izejvielas veidu.

Pēc Latvijas satiksmes ministra Tāļa Linkaita sacītā, naftas transportēšanai uz Baltkrieviju pastāv variants iesaistīt naftas cauruļvadu starp Polocku un Ventspili. Iepriekš naftas maģistrāle strādāja pretējā virzienā, pārsūknējot izejvielu uz Latviju no Baltkrievijas.

Ziņu lente
0