Polijā nojauca pateicības pieminekli Sarkanajai Armijai, tā vietā grib uzstādīt laukakmeni

© Sputnik / Sergey MelkonovГвоздики.
Гвоздики. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lešno nojauktā pateicības Sarkanajai Armijai pieminekļa daļas var kļūt par Aukstā kara muzeja eksponātiem Podborskā.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Polijā nojauca kārtējo pieminekli padomju kareivjiem – Lešno pilsētā, Lielpolijas vojevodistē, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Niezalezna.

"Nojauktā pateicības Sarkanajai armijai pieminekļa vietā pilsētas mērs vēlas uzstādīt laukakmeni par godu Lešno atgriešanās Polijas sastāvā 100. gadadienai," teikts paziņojumā.

Pateicības Sarkanajai armijai piemineklis tika uzstādīts uzreiz pēc Otrā pasaules kara beigām. Uz tā bija divi uzraksti poļu un krievu valodās: "Mūžīgā slava varoņiem, kas krita kaujās par Padomju Savienības un Polijas brīvību un neatkarību!" Sākumā pie pieminekļa tika apglabāti kaujās ar fašistiem kritušie padomju kareivji. Pēcāk notika viņu mirstīgo atlieku ekshumācija un pārbedīšana Ravičas kapos.

Советский танк, покрашенный в розовый цвет в Праге, 20 июня 2011 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tikai muļķi un nožēlojamie tipi iznīcina un apgāna Sarkanās armijas pieminekļus.

Saskaņā ar vietējo varasiestāžu informāciju nojaukt pieminekli pilsētai lika vojevoda. Izjauktā pieminekļa daļas glabāsies pilsētas noliktavas teritorijā, iespējams, nākotnē tās kļūs par Aukstā kara muzeja eksponātiem Podborskā.

Pēdējo gadu laikā Polijā tika iznīcināts simtiem pieminekļu sarkanarmiešiem, kuri gāja bojā par valsts atbrīvošanu. Polijas prezidents Andžejs Duda 2017. gada vasarā parakstīja grozījumus likumā par komunisma vai cita totalitāra režīma propagandas aizliegumu ēku, objektu un publiskā lietojuma telpu nosaukumos. Likums paredz arī padomju pieminekļu nojaukšanu. Saskaņā ar Polijas Nacionālās atmiņas institūta aprēķiniem, kurš atbild par memoriālo darbu, dekomunizācijas likums skars aptuveni 230 Sarkanās Armijas pieminekļus.

KF prezidents Vladimirs Putins vairākkārt norādīja, ka ir svarīgi saglabāt vēstures atmiņu par Otro pasaules karu. Krievijas līderis nosodīja nacistu slavēšanu virknē Austrumeiropas un Baltijas valstu, atzīmējot, ka nedz nacisma, nedz tā piekritēju zvērīgajam noziegumam nav attaisnojuma un piedošanas. Aizmirst par Otrā pasaules kara mācību nozīmētu nodot tuvinieku, tēvu un vectēvu piemiņu, kuri krita karalaukā, uzsvēra Putins.

Ziņu lente
0