Domāju, ka ar puķēm gaidīs: veterināram no Latvijas nedeva glābt Austrālijas koalas

© Handout / AUSTRALIAN REPTILE PARK / AFP Коала в Австралийском парке рептилий после ливня, который потушил лесной пожар
Коала в Австралийском парке рептилий после ливня, который потушил лесной пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veterināram Jānim Beinertam tā arī nebija nācies glābt dzīvniekus no liesmām, taču viņš izjuta ugunsgrēku baiso atmosfēru; tagad latvietis grasās doties uz Austrāliju vēlreiz.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Veterinārārsts Jānis Beinerts joprojām atrodas jūtu iespaidā no Austrālijā piedzīvotā, kur viņš bija devies, lai palīdzētu glābt ugunsgrēkos cietušās koalas. Par savu pieredzi Beinerts pastāstīja kanālā TV3.

"Divas nedēļas atpakaļ es par Austrāliju nezināju neko, apmēram to, ka tur ir koala. Tagad es esmu iemīlējies Austrālijā," saka Beinerts.

Veterinārs pieņēma lēmumu doties uz tālo kontinentu pēkšņi, taču pabija tur pavisam neilgi – kad viņš atbrauca, viņš ātri saprata, ka bija jāsagatavojas labāk.

"Mani neviens negaidīja, es jau domāju, ka ar puķēm jau pie trapa gaidīs, nu smiekls galīgākais, jo tur valsts ir tik ļoti sakārtota, varētu teikt Vācija drusku atpūšas. Lai tu kaut kur tiktu, tad sākumā manā gadījumā darba vīza bija nepieciešama, jo savādāk tas viss ir nelegāli un nepareizi," pastāstīja Latvijas iedzīvotājs.

Лесные пожары в Калифорнии - Sputnik Latvija
Latvija piešķirs Austrālijai 50 tūkstošus eiro

Lai arī dzīvnieku glābšanā veterināram neizdevās piedalīties, viņš izjuta atmosfēru, kura valda liesmu pārņemtajā kontinentā.

"Tas, kas tur notiek, ir vienkārši šausmas, mēs to nevaram ne saprast, ne pieņemt," teic veterinārs.

Viņš atzīmēja, ka brīvprātīgo tur pietiek. Piemēram, daudzi iedzīvotāji ņem koalas pie sevis uz atveseļošanās periodu. Veterināri sniedz dzīvniekiem pirmo palīdzību, savukārt ilgtermiņa atveseļošanās norit brīvprātīgo mājās.

"Kad viņš ir atlabis, dod atpakaļ vetārstam, kur tālāk nodod fondam, kuri skatās rajonus, kur izmitināt," stāsta Beinerts.

Jau ir izdeguši vairāk nekā 186 tūkstoši kvadrātkilometru mežu – tā ir gandrīz trešā daļa Latvijas teritorijas.

"Deg tur 30 līdz 40 kilometrus aiz Sidnejas, aiz pilsētas kaut kur, bet izejot katru dienu uz balkona, jūt to krāsmatu smārdu. Iedomājies, kā ir jādeg Jelgavā, lai Rīgā smirdētu?!" iesaucas Jānis.

Taču vietējie iedzīvotāji saglabā pozitīvu domāšanu, nekāda panika nav jūtama.

Arī Beinerts nezaudē optimismu: neskatoties uz pirmā brauciena neveiksmīgumu, viņš jaut gatavojas otrai reizei. Šoreiz veterinārs negrasās visu sasteigt, tagad viņš kārto nepieciešamos dokumentus, lai Austrālijā viņš varētu legāli glābt dzīvniekus, sevišķi koalas, kuras viņš uzskata par ļoti piemīlīgām.

Sputnik Latvija iepriekš rakstīja, ka Latvijas valdība pieņēmusi lēmumu piešķirt finanšu palīdzību cietušajiem Austrālijā 50 tūkstošu eiro apmērā.

Ziņu lente
0