WikiLeaks: atrasti "ķīmiskā uzbrukuma" Sīrijā inscenējuma pierādījumi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВид на здание Организации по запрещению химического оружия в Гааге
Вид на здание Организации по запрещению химического оружия в Гааге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas izmeklēšanas jaunie dati ļauj secināt, ka baloni ar indīgajām vielām nav nomesti no Sīrijas lidmašīnām. Šis fakts ir pretrunā oficiālajiem slēdzieniem.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Vietnes WikiLeaks jaunā publikācija -  Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) dokumenti – liek nopietni apšaubīt to, cik objektīvi izmeklēts domājamais ķīmisko vielu pielietojums uzbrukumā Dumas pilsētā Sīrijā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Ziņots, ka 2019. gada 1. martā OPVW publicēja pārskatu par incidenta Dumas pilsētā Austrumgutā 2018. gada 7. aprīlī izmeklēšanas rezultātiem. Pārskata autori apgalvo, ka uzbrukumā tika izmantota "toksiska ķīmiska viela... domājams, hlors". Cita starpā dokumentā apgalvots, ka hlora baloni nomesti no gaisa, tāpēc virkne rietumvalstu uzbrukumā apsūdzēja Sīrijas aviāciju.

Tomēr publicētais dokuments ar OPCW eksperta Jena Hendersona inženiertehnisko vērtējumu liecina, ka baloni ir nolikti, nevis nomesti:

"Novērojumi, kas veikti divās incidenta vietās, līdz ar vēlāku analīzi ļauj nonākt pie slēdziena, ka, ticamākais, baloni ir nolikti, nevis nomesti no gaisa."

Dokumentā atzīmēts, ka Hendersona vadītā speciālistu grupa veikusi virkni testu, kas imitēja situāciju. Eksperti secināja, ka vienā no domājamajiem ķīmiskā uzbrukuma gadījumiem pēdas, ko atstājis domājamu indīgu vielu saturošās tvertnes trieciens, nesakrīt ar betona jumta bojājumiem notikuma vietā.

Otrās vietas analīze, kur gāzes tvertne tika atrasta gultā kādā telpā, parādīja, ka balona ventilis palicis neskarts, taču tas nav iespējams, ja balons būtu kritis no augšas cauri griestu segumiem.

Iepriekš rietumvalstis apsūdzēja Sīrijas valdību par ķīmisko ieroču pielietojumu Dumas pilsētā. Lai pierādītu ķīmisko uzbrukumu, "Baltās ķiveres" izmantoja video ierakstus, kuros redzami Dumas iedzīvotāji, pieaugušie un bērni, kurus ārsti it kā cenšas glābt no indīgo vielu ietekmes.

Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Intervija
"Pienācis laiks patiesībai": Sīrijas prezidents Asads pārtraucis ilgu klusumu

Nedēļu pēc apsūdzībām ASV, Lielbritānija un Francija ar raķetēm apšaudīja objektus Sīrijā, nesagaidot starptautisko organizāciju slēdzienus.

Damaska un Maskava asi nosodīja šo soli. Krievijas ĀM informēja, ka ziņas par indīgo vielu pielietošanu sniegtas ar mērķi attaisnot teroristus un iespējamos ārējos uzbrukumus. Pie tam KF Bruņoto spēku Ģenerālštābs jau iepriekš ziņoja, ka kaujinieki Austrumgutā gatavo provokācijas ar ķīmisko ieroču pielietojuma inscenējumu.

Iepriekš ziņots, ka 2019. gada februārī BBC producents no Sīrijas Riams Dalatijs vēstīja: videoieraksti Dumas hospitālī pēc ķīmiskā uzbrukuma 2018. gada aprīlī ir inscenēti. Dokumenti par viltotajiem ierakstiem nosūtīt gan Krievijas pārstāvjiem, gan vismaz vienai NATO valstij. Pie tam žurnālists neminēja, kāda tieši valsts tos saņēmusi.

Ziņu lente
0