"Jauns atskaites punkts biznesā": eksperts par sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices kompānija atsauca savus kuģus, kuri nodarbojās ar "Ziemeļu straumes 2" būvniecību Amerikas sankciju dēļ. Vai ieinteresētās Eiropas valstis spēs atbildēt uz to, pieņēmumu radio Sputnik ēterā pauda eksperts Staņislavs Bišoks.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Šveices kompānija Allseas izveda no Baltijas jūras kuģus, kuri bija iesaistīti "Ziemeļu straumes 2" būvdarbos, vēsta Bloombergs ar atsauci uz kompānijas pārstāvi. Aģentūras paziņojumu citē RIA Novosti.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Kompānija Allseas apturēja "Ziemeļu straumes 2" darbus: KF izsaka līdzjūtību eiropiešiem

Par iemeslu kalpojušas ASV sankcijas pret Krievijas gāzesvadiem. Uz kādu termiņu ir atlikta būvniecība, nav zināms.

Savukārt Vācijas valdība ir pārliecināta, ka projekts tiks veiksmīgi pabeigts, neraugoties uz ASV sankcijām, ziņo Sueddeutsche Zeitung, atsaucoties uz valdības aprindām.

Avīze norāda, ka Berlīnes pozīcija paliek nemainīga. Turklāt projekta operators, kompānija Nord Stream 2 lika saprast, ka grasās pabeigt būvniecību pēc iespējas ātrāk.

Vācija tiešā veidā ir ieinteresēta tajā, lai gāzesvads tiktu pabeigts īsākā laika periodā, pārliecināts Starptautiskās monitoringa organizācijas CIS-EMO izpilddirektors Staņislavs Bišoks.

"No vienas puses, Vācijas interesēs ir diversificēts enerģijas resursu tirgus. No otras puses, ir zināma Eiropas elitu neapmierinātība ar prezidentu Trampu, ar to, kā viņš rosina savu politiku. Pretošanās Trampam šajā jautājumā – tas ir arī mēģinājums parādīt, ka Eiropai ir sava pozīcija, un tai nav pienākums virzīties kopā ar ASV. Turklāt Eiropā jau pastāv nogurums no sankciju pretošanās ar Krieviju, savukārt "Ziemeļu straume 2" – tas ir nopietns infrastruktūras projekts," pateica Staņislavs Bišoks radio Sputnik ēterā.

Pēc viņa domām risinājums tiks rasts.

"Runa ir par globālu Vācijas enerģētiskās drošības jautājumu. Turklāt lieta jau tuvojas noslēgumam. Es domāju, ka Vācijā un galvenajās Eiropas valstīs lēmums jau ir pieņemts, un tas tiks īstenots: vai nu Šveices kompānija pabeigs saistību izpildi, vai arī tiks atrasts jauns darbu veicējs," uzskata Staņislavs Bišoks.

ASV iepriekš ieviesa sankcijas pret cauruļvadiem "Ziemeļu straume 2" un "Turcijas straume" un pieprasīja kompānijām, kuras nodarbojas ar to būvniecību, nekavējoties izbeigt darbu.

Staņislavs Bišoks uzskata, ka tas ir jauns atskaites punkts biznesa kārtošanā starptautiskā līmenī.

"Tas ir jauns atskaites punkts starptautiskā biznesa vēsturē – "liekulīga" sankciju ieviešana pret ekonomisku projektu ar motivējumu, ka šis projekts it kā varot būt politiska manipulācija no Krievijas puses. Šis ir jauns stāsts," atzīmēja Staņislavs Bišoks.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļu būvniecību, kuru kopējā jauda sastādīs 55 miljardus kubikmetru gadā, no Krievijas piekrastes caur Baltijas jūru līdz Vācijai. Projektā piedalās arī lielas Eiropas kompānijas.

Ziņu lente
0