Politika

Pasaulē jaunākais premjers: Somijas valdību vadīs sieviete

CC0 / pxhere / Флаг Финляндии
Флаг Финляндии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas valdības vadītāja vietu ieņems transporta un sakaru ministre Sanna Marina un kļūs par pasaulē jaunāko premjerministru.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Par jauno Somijas premjerministru kļūs 34 gadus vecā transporta un sakaru ministre Sanna Marina (SDP), vēsta Yle.

Valdības krīze Somijā izcēlās pēc 27. Novembrī notikušā pasta darbinieku streika. Valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (SDP) oponenti apsūdzēja to bezdarbībā attiecībā uz streika novēršanu. Valdības vadītājs Anti Rinne atkāpās no amata pagājušajā nedēļā.

Marina kļūs par pasaulē jaunāko premjerministri, savukārt Somiju pirmo reizi vēsturē vadīs "sieviešu piecinieks" – visu pārējo valdošo partiju līderi arī ir sievietes.

Fotogrāfijā Marina stāv blakus Tarjai Halonenai, pirmajai Somijas sievietei-prezidentei.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Hyvää itsenäisyyspäivää 🇫🇮

Публикация от Sanna Marin (@sannamarin)

Sanna Marina piedzima 1985. gadā Helsinkos, taču uzauga Tamperē audžuģimenē. Viņas bioloģiskie vecāki bija nelabklājīgs pāris, savukārt tēvs cieta no alkoholisma, un Marinu adoptēja ģimene, kura sastāvēja no divām mātēm. 2015. gadā Marina pastāstīja intervijā, ka bērnībā neuzdrīkstējās teikt, ka aug viendzimuma ģimenē, un joprojām uzskata diskriminācijas apkarošanu par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem.

Новый паром компании Tallink, Romantika - Sputnik Latvija
Streiks Somijā apdraud prāmju satiksmi starp Tallinu un Helsinkiem

Par politiku Marina sāka interesēties 21 gada vecumā, kad iestājās SDP jauniešu organizācijā. 2012. gadā viņa pirmo reizi tika ievēlēta Tamperes pilsētas padomē, savukārt 2015. gadā kļuva par parlamenta deputāti. Šī gada sākumā viņa aizvietoja premjeru Rinne, kad viņš bija uz slimības lapas, un spēja izvest partiju popularitātes reitinga augšgalā.

Šī gada parlamenta vēlēšanās Marina ieguva vislielāko balsu skaitu sociāldemokrātu vidū savā vēlēšanu apgabalā – 19 tūkstošus. Vasarā viņa ieņēma transporta un sakaru ministra amatu Rinne valdībā.

Marinai ir maģistra grāds administratīvajā vadībā. Viņa ir precējusies, viņai ir meita, kurai janvārī būs divi gadi.

Ziņu lente
0