Krievijas Aizsardzības ministrija: "Baltās ķiveres" gatavo provokāciju Idlibā

© AFP 2023 / Omar haj kadourАктивисты из организации Белые каски в Сирии. Архивное фото
Активисты из организации Белые каски в Сирии. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietējie iedzīvotāji Sīrijā informējuši Krievijas karavīrus par kravas automašīnām ar ķimikālijām, videoaparatūru un aviācijas lādiņu fragmentiem.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Teroristiskā grupējuma "Haijat Tahrir aš Šam" (bijusī "Džabhat an Nusra", vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums), kopā ar organizāciju "Baltās ķiveres" plāno provokācijas deeskalācijas zonā Idlibā, vēsta Krievijas Aizsardzības ministrija.

Precizēts, ka tiek gatavoti aviācijas uzlidojumu un ķīmisko uzbrukumu inscenējumi. Novembra sākumā Idlibā bruņotu kaujinieku pavadībā ieradušies nepazīstami cilvēki un mašīnu kolona – trīs kravas automašīnas ar ķimikālijām.

Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Intervija
"Pienācis laiks patiesībai": Sīrijas prezidents Asads pārtraucis ilgu klusumu

Bez tam vienā no automašīnām atradusies profesionāla videoaparatūra, kā arī aviācijas un artilērijas lādiņu fragmenti ar PSRS un Krievijas marķējumu.

Par to Krievijas karavīriem pastāstīja apdzīvotās vietas Sarmadas iedzīvotāji (tā atrodas 30 km uz ziemeļaustrumiem no apgabala galvaspilsētas).

AM norādīja, ka informācija par provokāciju gatavošanu, ko sākuši kaujinieki no teroristiskā grupējuma "Haijat Tahrir aš Šam" komandiera Abu Maleka vienības, kā arī organizācijas "Baltās ķiveres" locekļi, guvusi apstiprinājumu pa vairākiem kanāliem.

Saskaņā ar AM datiem, teroristi atlasa vietējos iedzīvotājus dalībai video ierakstā, kuri tēlos aviācijas triecienu un indīgu vielu pielietojuma sekas.

"Melīgos ierakstus par aviācijas uzlidojumos un artilērijas apšaudēs iznīcinātiem civilajiem objektiem un it kā izmantotiem ķīmiskajiem ieročiem Idlibas provincē plānots publicēt sociālajos tīklos un demonstrēt kā pierādījumu Sīrijas valdības noziegumiem un Krievijas GKS darbībām pret civiliedzīvotājiem," konstatēja Aizsardzības ministrija.

Kas zināms par "Baltajām ķiverēm"

Organizācija "Baltās ķiveres" apgalvo, ka tās mērķis ir aizsargāt Sīrijas civiliedzīvotājus, ja viņi ir politiski neitrāli un nav iesaistīti karadarbībā. Internetā atrodama virkne video ierakstu, kuros ļaudis baltās ķiverēs glābj ievainotos no gruvešiem. Taču paralēli parādījušies ieraksti, kuros redzams: "Baltās ķiveres" rada inscenētus sižetus, uzklāj grimu "cietušajiem" un diktē, kas viņiem jāsaka. Vēl vairāk, Sīrijas žurnālisti parādīja vairākus materiālus, kuros "glābēji" redzami ar ieročiem rokās, tērpušies karavīra formā.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka "Balto ķiveru" darbība ir lielas informatīvās kampaņas elements, kuras mērķis ir nomelnot Sīrijas valdību. SAR prezidents Bašars Asads norādīja, ka organizācijas locekļi patiesībā atbalsta "Al Qaeda".

Ziņu lente
0