Krievija aicina ASV un NATO valstis pievienoties raķešu dislokācijas moratorijam

CC0 / Public Domain / Американский ракетный комплекс средней дальности BGM-109G_Gryphon
Американский ракетный комплекс средней дальности BGM-109G_Gryphon - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja noteikt moratoriju vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izvēršanai Eiropā un citos reģionos.

RĪGA, 7. oktobris - Sputnik. Krievija aicina ASV un visas NATO valstis pievienoties vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izvēršanas moratorijam, paziņoja Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs.

"Mēs neesam ieinteresēti sākt bruņošanās sacīkstes. Lai novērstu spriedzes eskalāciju, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par lēmumu neizvietot sauszemes bāzes vidēja un maza darbības rādiusa raķetes Eiropā un citos reģionos līdz brīdim, kamēr tur nav izvietots analoģisks ASV bruņojums. Mēs aicinām ASV un citas NATO valstis pievienoties šādam moratorijam," vēstnieks paziņoja "Rosa forta dialoga" forumā, vēsta RIA Novosti.

Американские ракеты Patriot  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bezatbildīgā kaimiņiene: Polija kļūst bīstama Baltijas valstīm

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja noteikt moratoriju vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izvēršanai Eiropā un citos reģionos. Savu ierosinājumu viņš nosūtīja svarīgākajām Eiropas un Āzijas valstīm un dažādām starptautiskajām organizācijām. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs vēlāk paziņoja, ka NATO reakcija uz šo piedāvājumu rada vilšanos. NATO paziņoja, ka piedāvājums par moratoriju "nav pelnījis uzticību, jo ignorē realitāti reģionos".

Līdz 2.augustam starp ASV un Krieviju bija spēkā līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju, kas pilnībā aizliedza šīs raķetes. Gada sākumā Vašingtona paziņoja par vienpusēju izstāšanos no līguma un apsūdzēja Krieviju par tā ilgtermiņa pārkāpumiem. Maskava apsūdzības noliedza. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Maskavai ir vairāki nopietni jautājumi Vašingtonai par līguma izpildi no pašu ASV puses.

Ziņu lente
0