Uz spēles likta valsts: ar ko Donalds Tramps biedē amerikāņus

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pastāstījis par draudiem, ko slēpj Demokrātiskās partijas darbības.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Politiķi no ASV Demokrātiskās partijas radījuši milzīgu krāpšanos, konstatēja ASV prezidents Donalds Tramps, komentējot oponentu darbības, kuri cenšas panākt viņa impīčmentu – atstādināšanu no valsts vadītāja posteņa, vēsta Sputnik Igaunija.

Viņi grib sagrābt visu

"Pašreizējie notikumi – tā ir viena milzīga krāpšanās Amerikas politikas vēsturē. Demokrāti vēlas atņemt jūsu ieročus, jūsu veselības aprūpi, jūsu balsis, jūsu brīvību, jūsu tiesnešus. Viņi grib sagrābt visu," Trampa teikto uzrunā amerikāņiem citēja RIA Novosti.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps publicējis video ierakstu, kurā kritizē Baidenu un demokrātus

ASV prezidents aicināja pilsoņus paturēt prātā, ka republikāņu cīņā pret demokrātiem uz kārts likta valsts. Tramps piebilda, ka pret viņu vērsto uzbrukumu iemesls ir viens – viņš cīnās par pilsoņiem.

"Viņi grib mani apturēt, jo es cīnos jūsu dēļ!" viņš iesaucās.

Tāpat Donalds Tramps apsūdzēja par apmelošanu Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Ādamu Šifu.

"Nožēlojamais Ādams Šifs ar krāpšanos un nelikumīgā ceļā papildināja manu tālruņa sarunu ar Ukrainas prezidentu pats ar saviem vārdiem, kas pilni izdomas un izkropļojumu, lai izskatītos tā, it kā es būtu darījis kaut ko ļoti sliktu," teica Tramps un pieprasīja ienīstā kongresmeņa atstādināšanui.

"Ukraingeita" ir parādījusi, cik bīstami ir sakari ar Vašingtonu

Par to Krievijas televīzijas "Pervij kanal" ēterā paziņoja KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Neapšaubāmi, tas maina ainu, pat ne ainu, bet gan, droši vien, attiecību formu starp valstīm, starp līderiem, starp politiķiem," norādīja diplomāte.

Съезд партии Слуга народа в Киеве - Sputnik Latvija
Vācu mediji: Zeļenskis aizvainojis Merkeles valdību

"Pēc šī skandāla visiem ir skaidrs, ka ir bīstami zvanīt uz Vašingtonu, sākt pārrunas, tikties," piebilda Zaharova.

Viņas viedoklim piekrita arī Krievijas Federācijas Padomes Informācijas politikas komitejas vadītājs Aleksejs Puškovs. Komentējot situāciju, viņš savā lapā  Twitter paziņoja, ka "pareizā reakcija pēc ASV prezidenta pārrunu stenogrāmmas publikācijas būtu citu valstu atteikšanās iesaistīties uzticības pilnās sarunās ar ASV".

"Labāk ir ne tikai neko neteikt, bet arī neklausīties. Citādi var nokļūt Zeļenska situācijā, kurš pēkšņi gadījies ļoti nepatīkamā stāvoklī," secināja krievu politiķis.

Demokrāti nolēmuši neapstāties pie Zeļenska

Par republikāņu sāncenšu jauno Trampam naidīgo iniciatīvu telekanālā NBC pastāstīja demokrāts Ādams Šifs. Viņš uzskata: ja Tramps piekritis publicēt sarunas ierakstu ar Zeļenski, būtu pareizi uzzināt viņa sarunu nianses arī ar citu valstu līderiem.

"Man šķiet, šeit lielākoties nepieciešams nodrošināt Savienoto Valstu nacionālo drošību un paskatīties, vai prezidents ir kaitējis mūsu drošībai sarunās gan ar citiem pasaules līderiem, piemēram, ar Putinu, ar mērķi, kā viņam pašam šķita, gūt personīgu labumu savai kampaņai," pavēstīja Šifs.

Ja šo sarunu ieraksti glabājas tajā pašā slepenajā datorsistēmā un sperti soļi ar mērķi tos slēpt, demokrāti pacentīsies noskaidrot minēto sarunu saturu, apsolīja politiķis.

Par ASV pieredzi ieinteresējusies Ukraina

Skandāls ASV devis ieganstu dažiem Ukrainas pilsoņiem izvērtēt nepieciešamību publiskot Vladimira Zeļenska telefona sarunas arī ar Vladimiru Putinu. Petīcija ar šo prasību jau parādījusies Ukrainas prezidenta ofisa vietnē.

28.septembrī publicētā vēstījuma autors klāsta, ka valstu vadītāju tālruņa sarunas nevar būt privātas, jo prezidents nav privātpersona. Lai petīciju izskatītu prezidenta ofiss, triju mēnešu laikā tai jāsavāc vismaz 25 tūkstoši parakstu. Svētdienas vakarā tai bija jau vairāk nekā 3300 balsu.

Pēc Alekseja Puškova domām, Ukrainas prezidentam šajā jautājumā nevajadzētu pārņemt ASV kolēģui pieredzi.

"Domāju, viņš to nedarīs, citādi kļūs par nacionālistu, populistu un pārējās neadekvātās publikas ķīlnieku," teica senators.

Спецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers nolēmis atstāt savu amatu

Iepriekš vairākos amerikāņu medijos parādījās publikācijas par to, ka sarunā ar kādu ārzemju līderi Tramps atklājis kaut kādus noslēpumus. Rezultātā kļuva zināms, ka runa ir par jūlija sarunu ar Zeļenski, un, visbeidzot, mediji paziņoja, ka ASV prezidents centās izdarīt spiedienu uz Ukrainas līderi izmeklēšanas uzsākšanai pret Baidena dēlu, draudot pretējā gadījumā iesaldēt ikgadējo finanšu palīdzības piešķiršanu Ukrainai drošības nodrošināšanai.

Skandāla rezultātā Baltais nams bija spiests publicēt sarunas stenogrammu. Publicētā sarunas stenogramma apstiprināja, ka Tramps lūdzis Zeļenski izmeklēt Ukrainas bijušā ģenerālprokurora Viktora Šokina atlaišanas apstākļus un Hantera Baidera darbības.

Par impīčmenta procedūras uzsākšanu oficiāli paziņoja pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi. Tāpat viņa paziņoja, ka uzdevusi iesākt izmeklēšanu sešām palātas komitejām. Pēc viņas teiktā, prezidenta rīcība liecina, ka viņš "ir nodevis prezidenta amatu, nacionālo drošību un mūsu vēlēšanu integritāti".

Pats prezidents kategoriski noliedza visas apsūdzības.

Ziņu lente
0