NI novērtējis zemūdenes "Borei", kas spēj padarīt ASV "neapdzīvojamas"

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПодводный крейсер "Князь Владимир"
Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Jūras kara flotes vajadzībām patlaban plānots būvēt astoņas "Borei" klases atomzemūdenes. No tām trīs jau nonākušas kara flotes rīcībā.

RĪGA, 23. septembris - Sputnik. Raķetes no Krievijas "Borei" klases atomzemūdenēm spēj padarīt Ameriku "neapdzīvojamu" pat gadījumā, ja citi Krievijas kodolspēki tiks iznīcināti "pirmā trieciena" brīdī, raksta amerikāņu izdevums National Interest.

"Visas sešpadsmit raķetes R-30 "Bulava" zemūdenē parasti nes sešas kodolgalviņas ar 150 kilotonnu jaudu, kas sadalās un iznīcina atsevišķus mērķus. Tas nozīmē, ka viena "Borei" spēj palaist pret pilsētām un armijas bāzēm vairāk nekā 5,8 tūkstošu jūdžu attālumā 72 kodolgalviņas, kuru iznīcinošais spēks desmitkārt pārspēj bumbu, kas tika nomesta uz Hirosimas," raksta autors, kuru citēja RIA Novosti.

Viņš atgādināja lasītājiem, ka aukstā kara gados padomju zemūdenes "bija trokšņainākas" nekā rietumu zemūdenes, tātad vieglāk "ievainojamas". Šī problēma tika izprasta 80. gados un PSRS importēja no Japānas un Norvēģijas tehnoloģijas projekta "Ščuka B" zemūdenes izstrādei. Akustiskās slepenības ziņā tā līdzinājās "ASV JKS darba zirdziņam" – Los Angeles klases zemūdenēm.

Атомная подводная лодка К-535 Юрий Долгорукий на причале в Гаджиево - Sputnik Latvija
NI pastāstīja par "NATO trakajiem plāniem" cīņā pret PSRS zemūdenēm

Savukārt tagad projekta "Borei" zemūdene, pateicoties ekipējumam, ir klusāka un spēj palikt nepamanīta, pārvietojoties lielākā ātrumā nekā Ohio klases zemūdene, vēsta raksta autors.

Patlaban, saskaņā ar bruņojuma valsts programmu, Krievijas Jūras kara flotes vajadzībām plānots uzbūvēt astoņas "Borei" klases atomzemūdenes. No tām trīs – "Jurij Dolgorukij", "Aleksandr Ņevskij" un "Vladimir Monomah" jau nonākušas kara flotes rīcībā. Ceturtā zemūdene "Kņazj Vladimir" patlaban iziet gaitas pārbaudes.

Ziņu lente
0