Valodas skandāls: Beļģijā Junkeru neapkalpoja franču valodā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПредседатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер на саммите ЕС в Брюсселе
Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер на саммите ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārdevēji atteicās apkalpot klientu, kas nerunāja viņu valodā. Pārmaiņas pēc tā nav ziņa no Latvijas vai Igaunijas, bet no Beļģijas.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers pastāstīja, ka Flandrijas piekrastē viņu atteicās apkalpot franču valodā, un sadusmoja vietējās varasiestāde, raksta The Guardian.

Beļģija ir divvalodīga valsts: ziemeļos atrodas Flandija, kur runā flāmu valodā, bet dienvidos - Valonija, kur runā franču valodā. Pēdējā laikā Flandrijā ir pieaugusi partiju popularitāte, kas atbalsta reģiona neatkarību.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aug jauna Latvijas nīdēju paaudze? Kāpēc tas nav kauns – runāt krieviski

Savu pilnvaru izbeigšanai Eiropas Komisijas vadītāja amatā veltītājā intervijā Junkers tostarp runāja par pieaugošu nepatiku pret frankofoniem Beļģijas Flandrijas daļā.

"Pēdējo trīsdesmit gadu laikā, viesojoties Beļģijas piekrastē, es ievēroju, ka iecietība kļuvusi mazāka. Pirms trīsdesmit gadiem maiznīcā vai miesnieka veikalā es varēju sarunāties franču valodā. Tagad tas nav pieņemams. Tāpēc es runāju vāciski - tas viņus apmierina, - Junkers sacīja.

"Beļģija vairs nav veiksmīgas sadzīvošanas modelis, un tas ir ļoti skumji," viņš piebilda.

Ostendes pilsētas mērs nosauca Junkera vārdus par "dīvainiem".

"Mēs priecājamies par visiem, lai kādā valodā viņi runātu," viņš uzrakstīja savā Twitter.

Ostendas kaimiņpilsētas Middelkerkes mērs nosauca Junkera paziņojumu par "aizvainojošu".

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Uzrunāšana krievu valoda izraisīja kādas Rīgas DUS klientes sašutumu

"Es domāju, ka viņš bija piedzēries, kad atbrauca šurp un pasūtīja savu steiku. Bodē viņu droši vien nebija sapratuši," - viņš piebilda, norādīdams uz baumām par Junkera mīlu pret alkoholu.

Junkers arī paziņoja, ka, viņaprāt, situācija Beļģijā neliecina par problēmām pārējā Eiropā.

"Tas ir Beļģijas fenomens. Beļģija ir valsts, bet tās kopienas uzskata sevi par nācijām, it īpaši Flandrijā. Valonija - tā nav nacionālā ideja, bet Flandrija sevi uzskata par nāciju un uzvedas atbilstoši. Tas, kā šīs divas dažādas kopienas dzīvo kopā, tomēr nesadzīvo, ir vienkārši neticami, - viņš teica Beļģijas laikrakstam Tijd.

Ziņu lente
0