Bundestāga deputāts: Rietumi vēlas padzīt Krieviju no gāzes tirgus

© AP Photo / THOMAS HAENTZSCHEL Первые трубы для строительства газопровода OPAL, архивное фото
Первые трубы для строительства газопровода OPAL, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas parlamenta deputāts uzskata, ka pastāv nodoms palielināt Krievijas gāzes cenu, mākslīgi samazinot tranzīta apjomus, lai padarītu amerikāņu sašķidrināto gāzi konkurētspējīgāku.

RĪGA, 15. septembris - Sputnik. ES tiesas lēmums gāzesvada Opal jautājumā ir politisks – ar šādiem paņēmieniem cenšas daļēji izspiest Krieviju no tirgus un diskreditēt kā degvielas piegādātāju, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Vācijas parlamenta Vācijas un Krievijas grupas vadītājs, deputāts Robijs Šlunds ("Alternatīva Vācijai").

"Ir nodoms palielināt Krievijas gāzes cenu, mākslīgi samazinot tranzīta apjomus, lai padarītu amerikāņu sašķidrināto gāzi (SDG) konkurētspējīgāku. Taisnīguma un vienlīdzības vietā liberālajā tirgū ES tiesas lēmums viennozīmīgi noved pie tirgus deformācijas un energoresursu sadārdzināšanās partneriem Eiropā," politiķis novērtēja tiesas lēmumu.

Atbildot uz RIA Novosti jautājumu, vai atteikšanās no papildu tranzīta jaudas Opal nenovedīs pie problēmām energoresursu piegādē Eiropā jau šoziem, Šlunds pavēstīja, ka sala gadījumā Vācijai steidzami būs nepieciešama Krievijas gāze no cauruļvada "Ziemeļu straume", jo atjaunojamie enerģijas resursi, it īpaši ziemā, novedīs pie būtiskām svārstībām energoapgādē.

Politiķis piebilda, ka pastāv iespēja piegādāt SDG no Jamalas gadījumā, ja "sals pēkšņi vienlaikus skar s Ziemeļameriku un Centrāleiropu". Viņš atgādināja, ka tamlīdzīga situācija jau bija vērojama aukstajās ziemās Eiropā un ASV pēdējos gados, un tad ar amerikāņu gāzi nebija pietiekami.

"Mums ir vajadzīgas pastāvīgas gāzes piegādes no Krievijas mūsu iedzīvotāju un mūsu ekonomiskā motora drošībai Vācijā," teica Šlunds.

Viņš uzsvēra, ka partijas "Alternatīva Vācijai" galvenais mērķis ir "netraucēta un vienkārša gāzes piegāde Vācijai, it īpaši ņemot vērā būtiskās problēmas nākotnē enerģētiskās drošības aspektā alternatīvo enerģijas avotu drudžainās popularizācijas rezultātā".

"Vācijas interesēs AV atbalsta gāzesvadus "Ziemeļu straume" un "Ziemeļu straume 2". Mēs būsim gandarīti tikai gadījumā, ja mūsu valstij būs nodrošinātas gāzes rezerves, kā arī iespējas tās aizvietot ar citiem enerģijas avotiem," uzsvēra politiķis.

Газопровод - Sputnik Latvija
Ierobežota "Gazprom" piekļuve gāzesvadam Opal

Eiropas Savienības tiesa otrdien, 10. septembrī atcēla 2016. gadā pieņemto Eiropas Komisijas lēmumu par piekļuves paplašināšanu "Gazprom" OPAL jaudai, apmierinot Polijas valdības sūdzību. Lēmums pamatots ar enerģētiskās solidaritātes principa pārkāpumu.

Iepriekš EK lēmums dāvāja "Gazprom" iespēju papildus transportēt līdz 10,2 miljardus kubikmetru gāzes gadā, piedaloties atbilstošajās izsolēs. Spēkā esošās ES normas paredz, ka "Gazprom" var rēķināties tikai ar 50% šī cauruļvada tranzīta jaudas, jeb 12,8 miljardiem kubikmetru.

Ziņu lente
0