Politika

Maskava paskaidroja, ar ko draud amerikāņu raķešu izvietošana Eiropā

© U.S. Air Force via APИспытания межконтинентальной баллистической ракеты Minuteman III
Испытания межконтинентальной баллистической ракеты Minuteman III - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF Ārlietu ministrija aicināja Eiropas valstis atturēties no amerikāņu raķešu izvietošanas savā teritorijā, kura iepriekš aizliedza INF līgums. Iestādē uzsvēra, ka runa ir par Eiropas stratēģisko stabilitāti.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka eiropiešiem pašiem jābūt ieinteresētiem tajā, lai neļautu izvietot savu valstu teritorijā amerikāņu vidējas darbības rādiusa raķetes, kuras iepriekš aizliedza INF līgums.

Par to, kā raksta RIA Novosti, žurnālistiem paziņoja KF ĀM vadītāja vietnieks Aleksandrs Gruško. Viņš aicināja Eiropas valstis atturēties no amerikāņu raķešu izvietošanas, skaidrojot to ar to, ka runa ir par Eiropas stratēģisko stabilitāti un drošību. Iepriekš aizliegto raķešu parādīšanās kādā no Eiropas valstīm, piebilda diplomāts, apdraudēs tās teritoriju.

Ракета M20 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sliktāk par nāvi. Pie kādiem aizliegtajiem ieročiem paslepus strādā ASV

"Eiropiešiem pašiem, protams, kā mēs uzskatām, jābūt ieinteresētiem tajā, lai izdarītu visu iespējamo un nepieļautu sava kontinenta pārvēršanu kaut kādā amerikāņu raķešu izvietošanas un palaišanas platformā," uzsvēra viņš.

Pēc Gruško sacītā, jebkurai amerikāņu vidēja darbības rādiusa raķešu izvietošanai reģionos, kuri atrodas tiešā tuvumā no Krievijas, būs stratēģiska nozīme un tas ietekmēs stratēģisko līdzsvaru. "Un šis drauds būs pat asāks, salīdzinot ar stratēģiskajām sistēmām, jo raķešu lidojuma laiks samazinās," nobeigumā sacīja ārlietu ministra vietnieks.

Drošā laikmeta beigas

Kā jau iepriekš esam stāstījuši, Vašingtona vienpusējā kārtā iniciēja izstāšanos no Vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF līgums)* 2019. gada 2. februārī, apsūdzot Krieviju ilgstošā līguma nosacījumu pārkāpšanā. Tajā pašā dienā atbildes pasākuma kārtā analoģisku soli nācās spert arī Maskavai.

Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider - Sputnik Latvija
Viedoklis
Apspēlēt Krieviju. Kādus hiperskaņas ieročus izstrādā ASV

Krievija noliedz visas tai izteiktās apsūdzības, uzstājot, ka INF līguma nosacījumu pārkāpšanā vairākkārt tika pieķerta tieši Vašingtona.

Beigās Amerika ignorēja visus Krievijas piedāvājumus attiecībā uz vienošanās saglabāšanu, un dokuments, kurš vairāk nekā 30 gadu garumā bija stūrakmens Eiropas drošībā, 2019. gada augusta sākumā tika neatgriezeniski lauzts. Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka līgums pārstāja darboties Amerikas iniciatīvas dēļ.

Praktiski uzreiz ASV Aizsardzības ministrijā paziņoja, ka drīzumā uzsāks sauszemes bāzējuma vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu izstrādi ar nekodola aprīkojumu. Pentagona vadītājs Marks Espers paziņoja, ka vēlas pēc iespējas ātrāk izvietot jaunās raķetes Āzijā.

* PSRS un ASV parakstīja Vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgumu (INF līgumu) 1987. gadā: puses apņēmās iznīcināt visus sauszemes bāzējuma ballistisko un spārnoto raķešu kompleksus ar vidēju un mazāku darbības diapazonu.

Ziņu lente
0