Viedoklis

Apspēlēt Krieviju. Kādus hiperskaņas ieročus izstrādā ASV

CC0 / Public Domain / Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider
Гиперзвуковая крылатая ракета X-51A Waverider - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kas oficiāli informējusi: tās rīcībā ir hiperskaņas ieroči.

Amerikāņi vairs neslēpj, ka izstrādā hiperskaņas raķeti ar ballistisko kaujas galviņu un darbības rādiusu, ko aizliedz Līgums INF. Sauszemes spēku ministra pienākumu izpildītājs Raiens Makārtijs akcentēja – izstāšanās no līguma atbrīvojusi Vašingtonai rokas. Pagaidām ASV atpaliek no Krievijas šajā jomā un tērē milzu naudu, lai panāktu KF. Par pentagona hiperskaņas eksperimentiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Atpalicēju lomā

Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kas oficiāli informējusi: tās rīcībā ir hiperskaņas ieroči. Šī gada februārī valsts prezidents Vladimirs Putins informēja, ka tiek sākta stratēģiskās nozīmes raķešu kompleksa ar planējošo kaujas bloku "Avangard" sērijveida ražošana un sekmīgi izmēģināta hiperskaņas pretkuģu spārnotā raķete "Cirkon". Izmēģinājuma ekspluatācijai bruņotajos spēkos nodots arī aviācijas raķešu komplekss "Kinžal". Savienotās Valstis ir spiestas steigties pakaļ.

Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Krievija un Ķīna sasaukušas ANO Drošības padomes sēdi ASV raķešu plānu dēļ

Amerikāņi izmēģina vairākus bruņojuma elementus militāri stratēģiskās koncepcijas "Ātrs globāls trieciens" ietvaros, kas paredz konvencionālo uzbrukumu pretinieka objektiem jebkurā zemeslodes punktā vienas stundas laikā pēc atbilstošas pavēles. Šīs koncepcijas galvenais elements ir hiperskaņas ieroči.

To starpā ir spārnotā raķete X-51A Waverider, kuras pirmais lidojums notika 2010.gada 26.maijā. Atzīts, ka izmēģinājumi bija daļēji sekmīgi: konstatētās raķetes nestabilitātes un sakaru traucējumu rezultātā trešajā minūtē pēc starta tika saņemta pašiznīcināšanās komanda. Pa to laiku Waverider paspēja sasniegt 5 mahu ātrumu.

© Photo U.S. Air Force photo/Mike CassidyHiperskaņas spārnotā raķete X-51A Waverider
Apspēlēt Krieviju. Kādus hiperskaņas ieročus izstrādā ASV  - Sputnik Latvija
Hiperskaņas spārnotā raķete X-51A Waverider

Neveiksmīgs bija arī izmēģinājums 2011.gada pavasarī – neiedarbojās paātrinājuma pakāpes dzinējs, pēc tam – neatdalījās paātrinājuma bloks. Arī trešais izmēģinājuma starts 2012.gada augustā neveicās – 17 sekundes pēc starta raķete zaudēja kontroli un nogāzās Klusajā okeānā.

2013.gada 1.maijā raķete tika palaista no bumbvedēja B-52. Lādiņš sasniedza 18 200 metru augstumu un 5,1 mahu ātrumu. Raķete pārvarēja 426 kilometrus sešu minūšu laikā.

Panākumi un neveiksmes

Tika plānots pieņemt X-51A bruņojumā jau 2017.gadā, taču vairāku iemeslu dēļ termiņu nācās atlikt. Jaunākie dati liecina, ka raķetes ekspluatācija tiks sākta ne ātrāk kā 2020.gadā.

Tāpat Pentagons izmēģināja hiperskaņas kaujas bloku programmā Advanced Hypersonic Weapon (AHW). Projektu kontrolēja Sauszemes spēku vadība. Saskaņā ar ieceri, AHW ar konvencionālajām kaujas galviņām iznīcinās mērķus līdz 6000 kilometru attālumā 30-35 minūtes pēc starta. Pie tam domājamā novirze nepārsniedz desmitu metrus. Izstrādātāji īstenoja divus eksperimentālā kaujas bloka startus, viens no tiem bija veiksmīgs.

Испытания новейшей гиперзвуковой ракеты Авангард - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV inficējušās ar "upura kompleksu". Kurš vainīgs?

Programmas AHW sasniegumus plānots izmantot, radot taktisko planējošo vadāmo aparātu (Tactical BoostGlide) – līgumu par tā izstrādi Pentagons noslēdzis ar korporāciju Raytheon martā. Kompānijas vietnē publicētā informācija liecina, ka bloks tiks uzstādīts uz raķetes paātrinātāja, kas spēj sasniegt ātrumu virs sešiem tūkstošiem kilometru stundā. Pēc atdalīšanās no raķetes bloks varēs manevrēt lidojumā – tādējādi tiks apgrūtināta bloka pārtveršana ar PGA līdzekļiem.

Vēl vienu hiperskaņas ieroča projektu kopš 2003.tgada kopīgi īstenoja Perspektīvo zinātniski pētniecisko aizsardzības izstrādājumu aģentūra (DARPA) un ASV GKS.

Vadāmā kaujas bloka Falcon HTV-2 izmēģinājumi sākās 2010.gada 20.aprīlī. Aparāts sasniedza 20 mahu ātrumu atmosfēras augšējos slāņos, taču sakari ar to pārtrūka.

Otru reizi HTV-2 startēja 2011.gada 11.augustā: lidojuma 26.minūtē tika zaudēja bloka kontrole un tas nogāzās. Projekts tika slēgts.

Globālie plāni

DARPA un GKS kārtējā programma nosaukta par Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC). Runa ir par hiperskaņas ieroci ar gaisa reaktīvo dzinēju. Sadarbībā ar bruņotajiem spēkiem DARPA strādā pie projekta Operational Fires – sauszemes bāzes hiperskaņas sistēmas izstrāde.

Опубликовано видео применения ракетного комплекса Кинжал - Sputnik Latvija
Video
Paskatieties, ko spēj Krievijas hiperskaņas "Kinžal"

Visbeidzot, pie Krievijas "Kinžal" nosacītā analoga - Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW) un novatoriskā Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) strādā Lockheed Martin. 2017.gada aprīlī un augustā kompānija noslēdza līgumus ar Pentagonu – atbilstoši, par 928 un 480 miljoniem dolāru.

Šī gada maijā ASV tīmekļa resurss Breaking Defense citēja ASV armijas Paātrinātas attīstības un kritisko tehnoloģiju pārvaldes vadītāja ģenerālleitnanta Nila Turguda vārdus par sauszemes bāzes kompleksu Hypersonic Weapons System. Divu konteineru starta iekārtu, ko buksē smagais vilcējs (tā bruņota ar manevrētspējīgu planējošu hiperskaņas kaujas galviņu Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), patlaban projektē ASV Enerģētikas mininistrijas Sandi nacionālās laboratorijas speciālisti Sauszemes spēku, GKS un JKS vajadzībām. Ģenerālis atklāja, ka tā spēs sasniegt līdz 8 mahu ātrumu. Sistēmas izmēģinājumi sāksies 2021.gadā.

Ziņu lente
0