Politika

Baltkrievijas ĀM atbildēja uz Lietuvas paziņojumu par BelAES ar Tolstoja citātu

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС
Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārpolitikas iestādē uzskata, ka Viļņa pati nepilda Eiropas regulatoru rekomendācijas, taču atļaujas izvirzīt pretenzijas Minskai.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Baltkrievijas Ārlietu ministrija atbildēja uz kārtējo Lietuvas ĀM paziņojumu attiecībā uz Baltkrievijas AES ar krievu rakstnieka Ļeva Tolstoja citātu, vēsta Sputnik Lietuva.

Attiecīgo paziņojumu Baltkrievijas ĀM publicēja savā Facebook.

"Pēc kārtējā Lietuvas ārpolitikas iestādes paziņojuma izlasīšanas attiecībā pret Baltkrievijas AES prātā uzreiz nāca Ļeva Tolstoja vārdi: "jo vainīgāks esi pats savas kaut vai slēptās sirdsapziņas priekšā, jo labprātāk un neapzināti meklē citu vainas, sevišķi to, kuru priekšā esi vainīgs". Mūsuprāt, tas daudz ko izskaidro," rakstīts Baltkrievijas ārpolitikas iestādes paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcija (VATESI) kritizēja dokumentu, kurš satur pasākumu sistēmu, kuri mērķis ir paaugstināt BelAES drošības līmeni. Plānu publiskoja Baltkrievijas ĀSM.

Lietuvas iestādes paziņojumā tika apgalvots, ka Minska it kā neesot izpildījusi visas nepieciešamās drošības prasības. Līdz ar to inspekcija pieprasīja pārskatīt dokumentu un noteikt konkrētus pasākumus drošības paaugstināšanai.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Skopais Latvijas tranzīts un BelAES: Lietuvā noteikuši galvenos draudus

Baltkrievijas ĀM uzvēra, ka nedz stresa testi, nedz partneru pārbaude nekonstatēja drošības deficītus. Tāpat iestādē norādīja, ka BelAES šodien ir vienīgais projekts, kurš izgājis stresa testus pēc jaunākajiem, daudz stingrākiem standartiem.

Baltkrievijas ĀM paziņojumā norādīts arī tas, ka Viļņa, kura stingri uzrauga BelAES, pret kodoldrošību savā teritorijā izturas savādāk. Tostarp Eiropas regulatori pēc stresa testu veikšanas ieteica Lietuvai veikt nostrādātās kodoldegvielas baseina drošības varbūtības analīzi Ignalinas AES un izpētīt sistēmu darbu zemestrīces gadījumā. Lietuva to nav izdarījusi, iztiekot vien ar konservatīviem vērtējumiem.

Tāpat, saskaņā ar ĀM paziņojumu, Ignalinas AES notika desmit pārkāpumi, kuri bija saistīti ar drošības nodrošinājumam svarīgo sistēmu ekspluatāciju. Taču Lietuva nesniedza saviem kaimiņiem nekādus datus par pārkāpumu raksturu un par to, kad tie tiks novērsti.

Tāpat Baltkrievijas ĀM atgādināja par grūtībām saistībā ar kodola kapulauku izbūvi Ignalinas AES tiešā tuvumā ar kaimiņvalsti.

"Ilgstoša apstarotās kodoldegvielas glabāšana platformā bez hermētiskā apvalka izraisa mums nopietnas bažas, sevišķi apstākļos, kad Lietuva joprojām nav veikusi SAEA profila misiju ARTEMIS un nav pievienojusies Vīnes konvencijas protokolam par civilatbildību par kodola zaudējumiem," rakstīts ĀM paziņojumā.

Lietuvas un Baltkrievijas strīds par BelAES

Lietuva, kas brīvprātīgi slēdza pati savu strādājošo Ignalinas AES un nespēja sākt Visaginas AES būvdarbus, pastāvīgi izvirza pretenzijas Baltkrievijai, kas būvē AES 50 km attālumā no Viļņas.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ārlietu ministrs apsūdz Minsku par pārlieku ātriem BelAES būvdarbiem

Lietuvas valdība nepamatoti pārmet Minskai drošības normu pārkāpumus būvdarbos, turklāt centās organizēt veselu kampaņu Eiropā pret topošās AES ražotās elektroenerģijas iegādi, taču cieta neveiksmi. Iepriekš noskaidrojās, ka par lētās elektroenerģijas iegādi nākotnē domā pat Latvija.

Baltkrievija uzsvēra, ka situāciju kontrolē starptautiskie eksperti un Minska laikus sniedz informāciju un labo piezīmes. Baltkrievu ierēdņi un eksperti uzskata, ka Viļņas uzbrukumiem ir politisks motīvs un skaudība pret enerģētikas attīstībā sekmīgāko kaimiņu.

Ziņu lente
0