Krievijā publicēti unikāli dokumenti par Moldāvijas atbrīvošanu no hitleriskās Vācijas

© Sputnik / Anatoliy Garanin / Pāriet pie mediju bankasОбучение бойцов перед отправкой на фронт
Обучение бойцов перед отправкой на фронт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kišiņevas atbrīvošana no vācu un rumāņu okupācijas tiek atzīmēta 24. augustā (tieši šajā dienā Fjodors Tolbuhins parakstīja ultimātu).

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija publicēja arhīva dokumentus, kas saistīti ar okupētās Moldovas atbrīvošanu no fašistiem, vēsta RIA Novosti.

"Īpašu interesi Interneta lietotājiem izraisīs arhīva dokuments, kurā ir atrodams armijas ģenerāļa Fjodora Tolbuhina ultimāts 3. rumāņu armijas un 9. vācu divīzijas komandieriem, kas tika izvirzīts pēc Moldovas PSR galvaspilsētas atbrīvošanas," teikts iestādes paziņojumā.

Pretošanās izbeigšanas gadījumā Tolbuhins garantēja saglabāt dzīvību, nodrošināt drošību, sniegt medicīnisko palīdzību ievainotajiem, kā arī pēc kara beigām - "atgriezt karagūstekņus jebkurā valstī pēc viņu pašu vēlmes".

Молотов подписывает пакт - Sputnik Latvija
Maskavā publiskoti ar Molotova un Ribentropa paktu saistīti dokumenti

Saskaņā ar publicētajiem datiem, gūstā beigu beigās nonāca 55,8 tūkstoši vācu un rumāņu karavīru un virsnieku.

KF Aizsardzības ministrijā norāda, ka pirms Jasi un Kišiņevas operācijas sākuma vācu un rumāņu grupējumu veidoja 197 tūkstoši karavīru un virsnieku, 9,5 tūkstoši ložmetēju, 1,5 tūkstoši mīnmetēju, 800 prettanku ieroči un 190 dižgabali, 90 tanki.

Kišiņevas atbrīvošana no vācu un rumāņu okupācijas tiek atzīmēta 24. augustā (tieši šajā dienā Fjodors Tolbuhins parakstīja ultimātu). Krievijas militārā iestāde par godu šim notikumam atvērusi savā portālā speciālu sadaļu.

Ziņu lente
0