Politika

Boriss Džonsons piedāvājis ES alternatīvu lēmumu darbībai pēc Brexit

© REUTERS/Peter NichollsПремьер-министр Великобритании Борис Джонсон
Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministrs uzskata, ka vienošanās ar ES par brīvas robežas nodrošināšanu starp Īriju un Ziemeļīriju, kā arī Ziemeļīrijas saglabāšanos Vienotajā muitas savienībā un vienotajā Eiropas tirgū ir nepieļaujama.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piedāvājis Eiropas Savienībai līgumā par Brexit nevis izmantot backstop (vienošanās ar ES par brīvas robežas nodrošināšanu starp Īriju un Ziemeļīriju, kā arī Ziemeļīrijas saglabāšanos Vienotajā muitas savienībā un vienotajā Eiropas tirgū), bet gan izstrādāt un ieviest alternatīvas vienošanās līdz pārejas perioda beigām pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Savus ierosinājumus politiķis aprakstījis vēstulē Eiropas Padomes vadītājam Donaldam Tuskam, vēsta RIA Novosti.

Pēc Džonsona domām, backstop ir nepieļaujams, jo tā ir "antidemokrātiska un nekonsekventa attiecībā pret Lielbritānijas suverenitāti".

Pie tam nav pieļaujama arī stingra robeža starp abām valstīm, jo tā neatbilst Belfāstas vienošanās noteikumiem. Lielbritānija neieviesīs pārbaudes un robežkontroli uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas, apsolīja Džonsons.

Politiķis konstatēja, ka Lielbritānija un ES jau ir vienojušās par to, ka "alternatīvas vienošanās" var kļūt par risinājuma elementu.

"Es piedāvāju aizvietot "backstop" mehānismu ar saistībām ieviest tādas vienošanās pēc iespējas ātrāk līdz pārejas perioda beigām kā daļu no turpmākajām savstarpējām attiecībām," premjerministrs atzīmēja vēstulē, kas publicēta Lielbritānijas valdības vietnē.

"Laika ir maz, taču Lielbritānija ir gatava rīkoties ātri, un, ņemot vērā savstarpējās sapratnes līmeni, es ceru, ka ES būs gatava rīkoties tāpat," pauda cerību Džonsons.

Владимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук - Sputnik Latvija
Politologs novērtēja Džonsona izredzes uzspiest ES savus Brexit noteikumus

Lielbritānijai jāpamet ES 31.oktobrī. Sākotnējais Brexit datums tika atlikts no 29.marta, jo valsts parlaments trīs reizes noraidīja līgumu par "šķiršanās" noteikumiem. Līgums tika izstrādāts sarežģītās ES pārrunās ar premjeres Terēzas Mejas valdību, kura pēc fiasko ar Brexit paziņoja par demisiju. Vienu no šķēršļiem līgumā veidoja noteikumi par Īrijas robežu, tā saucamais backstop.

Savukārt Eiropas Komisija jau vairākkārt ir norādījusi, ka pērn panāktā vienošanās par Brexit noteikumiem netiks pārskatīta un pārrunas par tās noteikumu grozīšanu nav iespējamas. Pie tam EK paziņoja, ka ir gatava izvērtēt konkrētus Lielbritānijas piedāvājumus Brexit aspektā, ja tie iekļausies pērn panāktā līguma ietvaros.

Jaunais valsts premjerministrs Boriss Džonsons ir apņēmies īstenot Brexit oktobra beigās "jebkāda scenārija" apstākļos.

Ziņu lente
0