Šoigu pastāstīja par ASV izdevumiem raķetēm, kuras pārkāpj INF līgumu

© AP PhotoMGM-31C "Першинг 2" — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ministrs norādīja, ka, ja Vašingtonai patiešām ir vēlme vienoties ar Krieviju, tad ir jāmēģina vienoties. Ja vēlmes nav, tad tas ir atvērti jāatzīst.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Izmaksas vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu izstrādei ASV budžetā tika iekļautas jau vienu gadu pirms Vašingtonas izstāšanās no Vidējas un mazākas darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF līguma), paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs armijas ģenerālis Sergejs Šoigu, vēsta Sputnik Lietuva.

"Faktiski astoņus mēnešus pirms, gandrs gadu pirms šī lēmuma pieņemšanas, (ASV) budžetā parādījās līdzekļi šādu raķešu izstrādei, apstiprināti, piešķirti un virzīti šādu raķešu izstrādes uzsākšanai," pateica Šoigu telekanāla "Rossija 24" ēterā.

Председатель комиссии Совета Федерации РФ по информационной политике Алексей Пушков - Sputnik Latvija
Krievijas senators komentēja ASV iniciatīvu par INF līgumu: liekulības treniņi

Aizsardzības ministrs atgādināja, ka Maskava nekad nav atteikusies no dialoga ar Ameriku un piedāvāja Vašingtonai atgriezties pie pārrunām par INF līgumu, kā arī demonstrēja savu darbību atklātumu.

Ministrs uzsvēra, ka Krievija parādīja raķeti, kura, pēc ASV apgalvotā, it kā pārkāpa līguma nosacījumus, taču Vašingtonas pārstāvji neatbrauca uz tikšanos.

Tikmēr Krievija neatbildēs simetriski līdz brīdim, kamēr ASV neizlems izvietot Eiropā vai Āzijā ieročus, kuri ir pretrunā ar INF līgumu.

Šoigu uzsver, ja amerikāņiem ir vēlme vienoties, tad tas ir jāmēģina darīt.

"Ja šādas vēlmes nav, tad kaut kādā brīdī ir jāpārstāj melot un jāpasaka, ka mēs vairs nevēlamies ne par ko vienoties, mēs liksim tās (raķetes) Āzijā, citos reģionos," pateica Šoigu.

INF līguma izgāšanās

Līgums starp Krieviju un ASV pārstāja darboties 2. augustā. Par to, ka Vašingtona vienpusējā kārtā vēlas izstāties no vienošanās, kļuva zināms šī gada sākumā. Par ieganstu Amerikai kļuva paziņojums par to, ka Krievija it kā pirmā pārkāpusi vienošanās nosacījumus.

Подвижная пусковая установка THAAD - Sputnik Latvija
Viedoklis
INF beigas: kā noriet lielvalstis

Nekādus pierādījumus Vašingtona nesniedza, uz Maskavas aicinājumiem uzsākt dialogu nereaģēja. Jūlija sākumā Krievijas līderis Vladimirs Putins parakstīja likumu par INF līguma darbības apturēšanu.

Turklāt Krievijas varasiestādes norādīja, ka KF ir nopietni jautājumi attiecībā uz vienošanās nosacījumu ievērošanu ASV. Putins norādīja, ka visi KF piedāvājumi par atbruņošanos "paliek uz galda", taču lika ministriju vadītājiem neiniciēt nekādu dialogu attiecībā uz šo tēmu.

Ziņu lente
0