Zeļenskis uzdevis vienkāršot Ukrainas pilsonības piešķiršanu Krievijas pilsoņiem

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasУкраинский паспорт
Украинский паспорт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienlaikus Eiropas Savienībā izvērsusies kampaņa pret Krievijas dokumentiem, ko saņēmuši Donbasa iedzīvotāji.

RĪGA, 14 augusts – Sputnik. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis uzdevis valdībai izstrādāt likumprojektu par Ukrainas pilsonības saņemšanu atvieglota kārtībā dažu kategoriju Krievijas pilsoņiem.

Dokuments publicēts pirmdien Ukrainas valsts vadītāja vietnē, vēsta Sputnik Lietuva.

Dokumentos atzīmēts, ka runa ir par Krievijas pilsoņiem, kurus "vajā par politiskajiem uzskatiem".

Tāpat plānots, ka Ukrainas pilsonību varēs saņemt vienkāršotā kārtībā ārzemnieki un personas bez pilsonības, kuri piedalījušies "Ukrainas nacionālās drošības un aizsardzības nodrošināšanā".

Pases Donbasa iedzīvotājiem

Pērnā gada nogalē Zeļenska priekšgājējs Petro Porošenko aizliedza iebraukšanu Ukrainā vīriešiem no Krievijas vecumā no 16 līdz 60 gadiem. Maskava atbildēja, ka neplāno ierobežot ukraiņu pārvietošanos.

Šī gada aprīļa beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par Krievijas pilsonības vienkāršotu piešķiršanu pašpasludināto Doņeckas un Luganskas tautas republiku iedzīvotājiem, kuri pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014.gadā.

Акция Выбор Донбасса в Донецке - Sputnik Latvija
Zeļenskim iesaka dāvāt autonomiju Donbasam – kas notiks ar unitāro Ukrainu

Jūnijā Brisele paziņoja, ka ES vadība plāno izskatīt jautajumu, lai atzītu par spēkā neesošām Donbasa iedzīvotājiem izsniegtās KF pases. Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Krievijas ārvalstu pases nesatur informāciju par to, kāda pilsonība agrāk bijusi to īpašniekam.

Savukārt Krievijas Sabiedriskā palāta plāno vērsties ANO Rasu diskriminācijas novēršanas komitejā, ņemot vērā rekomendācijas, kas tiek gatavotas ES pasēm. Sabiedriskā palāta lūgs organizāciju novērtēt, vai tamlīdzīga Briseles iniciatīva ir tiesiski pamatota.

SP Sabiedriskās diplomātijas, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina uzsvēra, ka šajā jautājumā ES ignorē svarīgākos starptautiskos dokumentus.

Ziņu lente
0