Mediji: ASV "Ziemeļu straumes 2" dēļ var atkārtot Reigana izgāšanos

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevums Bloomberg norāda, ka likt šķēršļus Krievijas un Vācijas projekta īstenošanai jau ir par vēlu.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Neizlēmīgie ASV centieni novērst gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecību atgādina bijušā valsts prezidenta Ronalda Reigana izgāšanos līdzīgā iniciatīvā 1980. gadu sākumā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz izdevumu Bloomberg.

Par to izdevuma rakstā spriež Oksfordas Enerģētikas pētījumu institūta vecākais zinātnes darbinieks Džonatans Sterns.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
ASV izdomāja, ar ko var aizvietot sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

Aģentūra atgādināja, ka Reigana laikos ASV arī centās ierobežot padomju gāzes eksportu uz Eiropu, taču to rīcība nevainagojās ar panākumiem.

"Jau ir par vēlu, lai tam visam būtu īpaša nozīme, jo lielākā daļa cauruļvada jau ir ielikta, ja nu tikai ASV nemēģinās piemērot sankcijas, kurām ir atgriezenisks spēks, kuras, es uzskatu, patiešām varētu sarīkot vētru Atlantijas okeāna otrajā krastā," paziņoja Sterns.

Tai pat laikā Vācija un citi "Ziemeļu straumes 2" atbalstītāji saka, ka cauruļvads ir nepieciešams ogļu un atomelektrostaciju aizstāšanai, kuras tiek slēgtas visā Eiropā, lai palīdzētu nodrošināt nepārtrauktas piegādes un klimata mērķa sasniegšanu.

Tāpat rakstā tiek norādīts, ka, ja "Ziemeļu straume 2" "izies cauri", tad SDG eksportētāji ASV "var atvadīties no simtiem SDG kravu uz Vāciju tuvāko gadu laikā".

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas  un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Bijušais Vācijas ministrs paskaidroja, kāpēc "Ziemeļu straume 2" tiks uzbūvēts līdz galam

Dažas valstis asi uzstājas pret "Ziemeļu straumes 2" būvniecību, apsūdzot Krieviju projekta "politiskajā zemtekstā". Tostarp, pret to iestājas Ukraina, kura baidās pazaudēt Krievijas gāzes tranzītu, kas savukārt nodarīs nopietnus zaudējumus tās nestabilajai ekonomikai, un ASV, kuras ir ieinteresētas savas dārgās sašķidrinātās dabasgāzes piegādēs Eiropai. Daudzi eksperti uzsver, ka šo valstu varasiestādēm ir acīmredzama vēlme nepieļaut gāzesvada palaišanu, kurš var traucēt viņu ekonomiskajām interesēm.

Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts – tēze par iespējamiem enerģētiskiem draudiem Eiropai neiztur nekāda veida kritiku. Gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija, tieši pretēji, ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās gāzes apgādes drošumu patērētājiem. Turklāt gaišzilās degvielas piegādes izmaksas samazināsies - "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks, nekā caur Ukrainu.

Ziņu lente
0