Kurš šāva Donbasā: Putins aprunājās ar Zeļenski

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins paziņoja Vladimiram Zeļenskim, ka konflikta deeskalācijai Donbasā ir nepieciešams, lai ukraiņu karaspēki izbeidz apšaut apdzīvotas vietas.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. KF prezidents Vladimirs Putins 7. augustā veica telefonsarunu ar Ukrainas vadītāju Vladimiru Zeļenski, kas notika pēc Kijevas iniciatīvas. Tika apspriesta situācija Donbasā, vēsta RIA Novosti.

Prezidenti apsprieda mijiedarbības perspektīvas "Normandijas formātā", aizturēto personu atgriešanas darbu aktivizāciju, situāciju ar apšaudēm.

Apšaudes

Pēc Zeļenska sacītā, viņš piezvanīja Krievijas līderim 7. augusta rītā sakarā ar četru Ukrainas karavīru bojāeju Donbasā.

Iepriekš Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka reģistrēja divas karavīru pozīciju apšaudes Donbasā 6. augustā, četri karavīri gājuši bojā.

"Steidzamā kārtā piezvanīju viņam un pateicu, ka tas (apšaude – red.) nepietuvina mūs pie miera. Es jūs ļoti lūdzu ietekmēt to pusi, lai viņi izbeidz mūsu cilvēku nogalināšanu," pastāstīja Zeļenskis par sarunas saturu.

Акция Выбор Донбасса в Донецке - Sputnik Latvija
Zeļenskim iesaka dāvāt autonomiju Donbasam – kas notiks ar unitāro Ukrainu

KF prezidents Vladimirs Putins savukārt sarunas laikā ar Zeļenskis uzsvēra, ka konflikta deeskalācijai "pirmām kārtām nepieciešams, lai ukraiņu karaspēki izbeidz Donbasa apdzīvoto vietu apšaudi, kas noved pie mierīgo iedzīvotāju upuriem", paziņoja Kremļa preses dienests.

Savukārt pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas Tautas milicijas pārvalde paziņoja, ka visas ukraiņu karavīru zaudējumus Donbasā kopš mierizlīguma sākuma, kurš tika izsludināts 21. jūlijā, var uzskatīt par ne kaujas zaudējumiem, kuri notikuši viņu komandieru vainas dēļ.

"Šie cilvēki, vai nu uzkāpa uz savām mīnām komandieru muļķības dēļ, vai nu gājuši bojā citu nestandarta situāciju rezultātā. To pašu var teikt arī par ievainotajiem," norādīja republikas aizsardzības iestādes pārstāvis.

Dialogs un gūstekņu apmaiņa

Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka pēc telefona pārrunām ar Vladimiru Putinu viņš grasās piezvanīt Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, kā arī sazināties ar VFR kancleri Angelu Merkeli, lai vienotos par tikšanos "Normandijas formātā".

"Vēlos (…) vienoties par steidzamu tikšanos, lai mēs vairs neteiktu viens otram, ka šogad jānotiek tikšanās "Normandijas formātā". Cik tad vēl cilvēku šogad var iet bojā?" pateica Zeļenskis.

Saskaņā ar Ukrainas līdera preses dienesta paziņojumu, iespējamās tikšanās laikā "Normandijas formātā" var tikt parakstīti dokumenti "augstākajā līmenī", šobrīd tos gatavo darba grupas.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Zeļenskis pastāstīja par krievu valodas nākotni Donbasā

Savukārt Putins, saskaņā ar Kremļa preses dienesta paziņojumu, telefonsarunas laikā ar Zeļenski paziņoja par konstruktīva dialoga nepieciešamību starp Donbasa konflikta pusēm, tostarp kontaktu grupas ietvaros.

"Apstiprināts arī secīgas Minskas vienošanās īstenošanas ekskluzīvais svarīgums, tostarp juridiskie aspekti par īpašā statusa piešķiršanu DTR un LTR," teikts paziņojumā.

Tāpat puses paziņoja par nepieciešamību aktivizēt aizturēto personu atgriešanas darbu.

2014. gada aprīlī Kijevas vadība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Dažādi dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Situācijas noregulēšana reģionā tiek apspriesta kontaktu grupas sēdēs Minskā, kas kopš 2014. gada pieņēmusi jau trijus dokumentus, kuri reglamentē soļus konflikta deeskalācijai. Taču arī pēc pamiera vienošanās starp konflikta pusēm turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0