Politika

Zeļenskis pastāstīja par krievu valodas nākotni Donbasā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas līderis uzsvēra, ka pilsoņiem ir jāsniedz iespēja runāt tajā valodā, kurā viņi vēlas.

RĪGA, 9. jūlijs – Sputnik. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka krievu valoda nākotnē var iegūt īpašu statusu DTR un LTR, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to viņš pastāstīja "Ukrainas ziņu" žurnālistam.

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Ideja sarīkot teletiltu starp Ukrainu un Krieviju izraisīja histēriju Radā

"Es domāju, ka, kad mēs izbeigsim karu, cilvēkiem Doņeckā ir jāļauj runāt tajā valodā, kurā viņi vēlas," pateica viņš.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainā nav problēmu ar krievu valodas lietojumu ikdienas dzīvē. "Es lūk esmu prezidents un runāju ar jums kā vēlos," piebilda viņš krieviski.

Tāpat Zeļenskis norādīja, ka neredz problēmu tajā, lai apspriestu jautājumu par dokumentu aizpildīšanu krievu valodā Doņeckā, ja vietējie iedzīvotāji to palūgs.

Krievu valoda Ukrainā

Bijušais valsts prezidents Petro Porošenko maijā parakstīja likumu "Par ukraiņu valodas funkcionēšanu valsts valodas statusā", kurš paredz tikai un vienīgi ukraiņu valodas lietošanu praktiski visās dzīves jomās.

Dokuments liek valsts iedzīvotājiem sarunāties ukraiņu valodā visās sabiedriskajās vietās un valsts iestādēs. Nerunāt ukraiņu valodā ļauts tikai privātā komunikācijā un baznīcas ceremonijās.

Ukrainas attiecības ar Krieviju

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Interneta lietotājiem radušies jautājumi par Zeļenska neparasto uzvedību
Krievijas un Ukrainas attiecības asi pasliktinājās valsts apvērsuma Kijevā un Krimas pievienošanās Krievijai fonā 2014. gadā. Pussalas iedzīvotāji izteicās par iestāšanos Krievijā, savukārt Ukrainas austrumos parādījās pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas Tautas Republika, kuras nepiekrita varas ieņemšanai Kijevā.

Kijeva vairākkārt apsūdzējusi Maskavu par "iejaukšanos Ukrainas lietās", tostarp par dalību Donbasa konfliktā. KF noliedz apsūdzības un uzsver, ka tas ir tikai un vienīgi Ukrainas iekšējais konflikts. Tāpat Krievijas varasiestādes atzīmēja, ka ir ieinteresētas tajā, lai kaimiņvalsts pēc iespējas ātrāk pārvar politisko un ekonomisko krīzi.

Ziņu lente
0