Vašingtona ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju Skripaļu lietas dēļ

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasИнформационный щит на подъезде к территории в 12 километрах от города Солсбери
Информационный щит на подъезде к территории в 12 километрах от города Солсбери  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerika apgalvo, ka Maskava it kā "neesot sniegusi garantijas" Amerikas likuma ietvaros par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Vašingtona ievieš otru sankciju paketi pret Krieviju GIP bijušā virsnieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas lietas dēļ. Par to RIA Novosti pastāstīja Amerikas administrācijas augstākā līmeņa pārstāvis.

Jaunu ierobežojumu ieviešana ir saistīta ar to, ka Maskava, pēc ASV apgalvojuma, "nav sniegusi garantijas" likuma "Par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli" ietvaros, kurš tika piemērots saistībā ar incidentu Solsberijā.

Otrajai paketei likums paredz sešus sankciju variantus, paredzot piemērot vismaz trīs no tiem. Šajā sarakstā tostarp ietilpst arī diplomātisko attiecību līmeņa pazemināšana, jebkāda veida importa aizliegšana no valsts, kurai tiek piemēroti ierobežojumi, kā arī aizliegums valsts, pret kuru piemērotas sankcijas, aviokompāniju lidojumiem no un uz ASV.

Pirmā sankciju pakete Skripaļu lietas dēļ tika ieviesta pērnā gada 27. augustā.

Skripaļu lieta un diplomātiskais skandāls

Iepriekš jau vēstīts, ka 2018. gada 4. martā Solsberijas pilsētā bezsamaņas stāvoklī tika atrasts Krievijas izlūkdienesta bijušais virsnieks Sergejs Skripaļs (viņš strādāja britu izlūkdienestu labā) un viņa meita Jūlija. Britu varasiestādes paziņoja, ka viņi esot saindēti ar it kā Krievijā ražotu nervus paralizējošu gāzi.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
"Nav kur likties". Politologs novērtēja Latvijas prezidenta "reveransus" Krievijai

Septembra sākumā Londona publicēja divu "aizdomās turamo" krievu — Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova — fotogrāfijas, nosaucot viņus par "GIP oficieriem". Taču paši vīrieši intervijā Sputnik un RT galvenajai redaktorei Margaritai Simonjanai pastāstīja, ka nodarbojas ar uzņēmējdarbību fitnesa industrijā un uz Lielbritāniju brauca kā tūristi.

Neskatoties uz sākotnējiem paziņojumiem par indīgās vielas letālajām sekām, Skripaļi izdzīvojuši. Jūlija tika izrakstīta no slimnīcas pagājuša gada aprīļa vidū, Sergejs – mēnesi vēlāk. Kopš tā laika neviens viņus nav redzējis. Krievijas vēstniecība uzskata, ka Krievijas pilsoņi Sergejs un Jūlija Skripaļi vardarbīgi aizturēti Lielbritānijā.

Londona uzskata, ka par Skripaļu saindēšanu ar vielu A234 vainojama Krievijas valsts, taču Maskava to kategoriski noraida. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka "Skripaļa lieta" izjūk acu priekšā, jo nav nekādu pierādījumu, kas apliecinātu Krievijas vainu.

Ziņu lente
0