ASV gatavo militāru operāciju Persijas līcī

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasПерсидский залив с борта самолета
Персидский залив с борта самолета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Operācijas mērķis – "stabilitātes veicināšana jūrā, drošas izbraukšanas nodrošināšana un spriedzes mazināšana starptautiskajos ūdeņos visā Arābijas līcī, Ormuza šaurumā, Babelmandeba šaurumā un Omānas līcī.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. ASV izstrādā militāru operāciju "Sargs", kuras mērķis ir nodrošināt jūras ceļus Tuvajos Austrumos, vēsta RIA Novosti, kuras rīcībā nonācis ASV Centrālās vadības paziņojums.

Operācija Persijas līcī tiek gatavota, ņemot vērā Irānas Islāma revolūcijas sargu korpusa (IRSK) lēmumu aizturēt Lielbritānijas tankkuģi starptautisko normu pārkāpuma rezultātā. Tankkuģis tika aizturēts piektdien. Vēlāk kļuva zināms, ka ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Ričards Spensers atbalstījis militārā kontingenta pārsviešanu uz Saūda Arābiju "ASV interešu aizsardzībai" Tuvo Austrumu reģionā.

Президент Ирана Хасан Роухани - Sputnik Latvija
Precīzi 60 dienas: Irāna izvirzījusi prasības Eiropai

"ASV Centrālā vadība izstrādā starptautisko jūras operāciju "Sargs", lai pastiprinātu kontroli un drošību galvenajos jūras ceļos Tuvajos Austrumos, lai nodrošinātu kuģniecības brīvību, ņemot vērā nesenos notikumus Persijas līča reģionā," teikts paziņojumā.

Operācijas mērķis – "stabilitātes veicināšana jūrā, drošas izbraukšanas nodrošināšana un spriedzes mazināšana starptautiskajos ūdeņos visā Arābijas līcī, Ormuza šaurumā, Babelmandeba šaurumā un Omānas līcī.

Paziņojumā norādīts, ka ASV koordinēs darbības ar sabiedrotajiem operācijas "Sargs" ietvaros, lai "nodrošinātu kuģniecības brīvību reģionā un aizsargātu vitāli svarīgus jūras ceļus".

Situācijas saasināšanās Persijas līcī

Situācija Persijas līcī un tā apkaimē pēdējo mēnešu laikā ir manāmi saasinājusies.

Иранский беспилотник заснял авианосец США в Персидском заливе - Sputnik Latvija
Video
Irānas BPLA nofilmējis ASV aviācijas bāzes kuģi Persijas līcī

Jūnija vidū Omānas līcī notikuši uzbrukumi tankkuģiem Front Altair un Kokuka Courageous. Dati liecina, ka uz to borta uzspridzinātas magnētiskās mīnas, sācies ugunsgrēks. Ziņas nav oficiāli apstiprinātas. Irāna noliedza, ka būtu vainojama minētajos incidentos.

Vēlāk notika vēl viens incidents – Irānas karavīri informēja, ka notriekts ASV bezpilota lidaparāts, kad tas pārkāpa Irānas gaisa telpas robežu. Vienlaikus ASV Bruņoto spēku Centrālā vadība skaidroja, ka BPLA notriekts virs Ormuza līča starptautiskajā gaisa telpā.

Vēlāk, jūlija vidū tika publicētas ziņas, ka Irānas karavīri it kā centušies aizturēt britu kuģi Ormuza šauruma rajonā pēc islāma republikas tankkuģa aizturēšanas Gibraltārā. Teherāna šos apgalvojumus noliedza.

Ziņu lente
0