Times Malta: Bunkus un maltiešu žurnālistes slepkavības, iespējams, ir saistītas

© Sputnik / Sergey MelkonovЛоготип банка ABLV
Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias slepkavība notika vairākus mēnešus pirms maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus nāves.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Noslepkavotās maltiešu žurnālistes Dafnes Karuanas Galicias ģimene sniegusi Latvijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam cilvēku sarakstu, kuri, domājams, saistīti ar naudas atmazgāšanas shēmu, vēsta Times Malta.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš par naudas atmazgāšanu: mēs būsim savu māju sakārtojuši

Žurnāliste un blogere Dafne Karuana Galicia gāja bojā automašīnas sprādzienā Bidnidžas ciemā Maltā 2017. gada oktobrī. Viņa publiskoja informāciju par Maltas premjerministra un viņa dzīvesbiedres iespējamiem sakariem ar kompāniju, kas figurē "Panamas dokumentos". Politiķis un viņa sieva noliedz jebkādus sakarus ar ārzonas kompāniju. Iepriekš žurnālistes slepkavības lietā tika arestēti trīs Maltas pilsoņi.

"Mēs ceram, ka šī atskaite palīdzēs saukt noziedzniekus pie atbildības un novērst jaunas slepkavības, apturēt noziedzīgā tīkla patvaļu, ko izmeklēja un atmaskoja Dafne Karuana Galicia," paziņoja žurnālistes ģimene.

Galicia bija vienīgā žurnāliste, kas izmeklēja bankas Pilatus darbību – tā, domājams, bija iesaistīta naudas atmazgāšanas shēmā ar augsti stāvošām Maltas un Azerbaidžānas amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem. Eiropas iestādes ignorēja Pilatus pat tad, kad bija skaidrs – Maltas valdība cenšas slēpt bankas problēmas.

Žurnālistes ģimene norādīja, ka arī Latvijas banka ABLV bija saistīta ar Maltas un Azerbaidžānas politiķu naudas atmazgāšanu. Maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kurš centās panākt ABLV piespiedu likvidāciju, tika nogalināts, un viņa slepkavība vēl joprojām nav atklāta.

Рижское региональное  управление Государственной полиции - Sputnik Latvija
Nogalinātā Bunkus ģimene ir neapmierināta ar izmeklēšanas progresu

"Tas, ka Latvijas un Maltas regulatori ļāva Pilatus un ABLV turpināt darbu pat pēc tam, kad kļuva zināmi šo banku kriminālās darbības pierādījumi, apliecina, ka ES vājākās valstis palīdz noziedzībai Eiropas iekšējā tirgū.

Fakts, ka divi cilvēki, kuri centās panākt kontroli pār šīm bankām, tika nogalināti ar dažu mēnešu starpību, bet slepkavību pasūtītāji līdz šim nav zināmi, liecina, ka Eiropā ir ārkārtas situācija noziedzības un korupcijas jomā, un nākamā slepkavība ir laika jautājums," teikts paziņojumā.

Ziņu lente
0