Banka ABLV izrādījusies iejaukta korupcijas skandālā Maltā

© Sputnik / Sergey MelkonovБанк ABLV
Банк ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2015. gadā aizdomīga firma saņēmusi pārskaitījumu 1,4 miljonu dolāru apmērā caur Latvijas banku ABLV, bet pēc tam šī nauda, iespējams, izrādījusies augsti stāvošu Maltas ierēdņu kabatās.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Maltas premjerministra administrācijas vadītājs un valsts tūrisma ministrs saņēmuši aizdomīgi lielu naudas summu ar Latvijas bankas ABLV starpniecību, raksta Times of Malta.

Евро - Sputnik Latvija
Čaulas uzņēmumi Latvijas bankās pārsvarā reģistrēti Lielbritānijā

Pēc maltiešu žurnālistes Dafnes Karuanas Galicijas slepkavības 2017. gadā, kura izmeklēja korupcijas lietu valsts augstāko amatpersonu aprindās, žurnālisti no visas pasaules apvienojās un izveidoja organizāciju Daphne Project, kas iecerēja pielikt punktu izmeklēšanā.

Cita starpā Galicija aprakstīja divu Maltas valdības locekļu – Konrāda Mici un Kita Skembri, kā arī Maltas premjera Džozefa Muskata sievas Mišelas sakarus ar uzņēmējiem un ierēdņiem no Azerbaidžānas. Panamas reģistrācijas kompānijas Mossack Fonseca datu bāzē figurē divas Mici un Skembri piederošas ārzonas kompānijas.

Galicija apsūdzēja arī Maltas banku Pilatus un tā vadītāju Ali Sadra Hašemi Nedžadu par dalību korupcijas shēmās. Banka iesūdzēja viņu tiesā, un Galicijas slepkavības laikā tiesvedība nebija pabeigta.

Daphne Project saņemtās atskaites liecina: ASV iestādes, kas nodarbojas ar naudas atmazgāšanas apkarošanu, uzskata, ka transakcijas, kas saistītas ar Dubaijā reģistrēto uzņēmumu 17 Black, iespējams, ir "čaulas uzņēmumu aktivitāte, aizdomīgi pārskaitījumi un naudas atmazgāšana".

Uzņēmēji - Sputnik Latvija
Endziņš: uzņēmumu pārbaudēs Latvijas bankas pārkāpušas visas robežas

2015. gadā firmai 17 Black tika nosūtīts pārskaitījums 1,4 miljonu dolāru apmērā caur Latvijas banku ABLV. Domājams, pēc tam šī nauda nokļuvusi Skembri un Mici kabatās. Kontu ABLV turēja Seišelu salās reģistrēta čaulas kompānija Mayor Trans, kas, spriežot pēc ziņojuma, piederējusi azerbaidžāņu uzņēmējam. Visas dokumentā minētās firmas jau ir slēgtas.

Banka Pilatus, kas iesūdzēja tiesā Dafnu Galiciju, līdz ar ABLV nokļuvusi uzmanības centrā Eiropā, kad tai pievērsa uzmanību ASV Finanšu ministrija. Bankas vadītājs Ali Sadrs martā arestēts ASV. Viņš tiek apsūdzēts par naudas atmazgāšanu, kas saistīta ar Irānas sankciju režīma pārkāpumiem.

Ziņu lente
0