Turcijas piloti ASV atstādināti no mācību lidojumiem ar F-35

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona vadītājs Patriks Šanahans informējis Turcijas aizsardzības ministru Hulusi Akaru, ka turku pilotiem, kuri ASV apguva darbu ar iznīcinātājiem F-35, līdz 31. jūlijam jāpamet valsts.

RĪGA, 11. jūnijs - Sputnik. Turcijas piloti, kuri ASV Gaisa spēku bāzē Luke Arizonas štatā apguva lidojumus ar iznīcinātājiem-bumbvedējiem F-35, ir atstādināti no lidojumiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Iepriekš žurnāls Foreign Policy pavēstīja: Pentagona vadītājs Patriks Šanahans informējis Turcijas aizsardzības ministru Hulusi Akaru par nepieciešamību turku pilotiem pamest valsti līdz 31.jūlijam.

Šis lēmums pieņemts ASV un Turcijas pārrunu fonā, kuru gaitā Vašingtona pūlas pierunāt Ankaru atteikties no Krievijas zenītraķešu kompleksa S-400 iegādes.

Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Pentagons pastāstījis par F-35 kritiskajiem defektiem

"Ministrijai ir zināms, ka turku lidotāji (..) neveic lidojumus," aģentūra citēja Pentagona oficiālā pārstāvja Maika Endrjūsa teikto.

"Ja Turcija nemainīs savu politiku, mēs turpināsim ciešu sadarbību ar savu sabiedroto, lai noslēgtu viņu dalību F-35 programmā," piebilda Endrjūss.

Iepriekš Turcijas prezidents Tajips Erdogans kārtējo reizi piedāvāja ASV prezidentam Donaldam Trampam izveidot kopīgu darba grupu S-400 jautājumā. Turcija paziņoja, ka neatteiksies no ieceres iegādāties S-400, un PGA sistēmu pirmā partija tiks piegādāta jūlijā.

ASV uzskata, ka sistēmas S-400 nav savietojamas ar NATO standartiem. Tās draud ar sankcijām par ZRK iegādi un apgalvo, ka var aizturēt vai atcelt jauno lidmašīnu F-35 pārdošanu. Turcija ir viens no ASV starptautiskās F-35 izstrādes programmas dalībniekiem, un vairākkārt apliecināja, ka S-400 neapdraud amerikāņu F-35.

Ziņu lente
0