Divi prezidenti, divi premjerministri: kas notiek Moldovā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста с требованием признать результаты выборов мэра Кишинева у здания парламента
Акция протеста с требованием признать результаты выборов мэра Кишинева у здания парламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varas krīzes rezultātā Moldovas Republika izrādījusies divvaldības situācijā. No vienas puses – valsts prezidents Igors Dodons un jaunā koalīcijas valdība ar Maiju Sandu priekšgalā, no otras – vecais ministru kabinets, ko kontrolē Demokrātiskā partija ar oligarhu Vladimiru Plahotņuku priekšgalā.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. Moldovas prezidents Igors Dodons konstatēja, ka valdošā Demokrātiskā partija pārkāpj izstrādātās procedūras un atsakās nodot varu parlamenta vairākumam un likumīgajai valdībai.

Situāciju, kas radusies līdz ar sistemātisko varas krīzi Moldovā, iespējams atrisināt tikai ar pasaules sabiedrības atbalstu.

Ar šādu paziņojumu nācis klajā pašreizējais valsts prezidents Igors Dodons, vēsta Sputnik Igaunija. Alternatīvu var sniegt tikai republikas iedzīvotāju masveida protesti, viņš piebilda.

Pēc Dodona vārdiem, "Moldovas pilsoņi ar dažādiem uzskatiem par valsts iekšpolitiku un ārpolitiku var apvienoties kopīga mērķa labad: Moldovas atbrīvošana no kriminālā, diktatoriskā režīma".

Kā saasinājās situācija

Sestdien prezidenta Igora Dodona prokrieviskā Moldovas Socialistu partija un proeiropeiskais bloks ACUM izveidoja parlamenta vairākumu, un pēc trīs mēnešus ilgām gaidām valstī tika izveidota jauna valdība. Krievijas, ASV un Eiropas Savienības pārstāvji atbalstīja koalīcijas izveidi. Premjerministra postenim Dodons izvirzīja bloka ACUM līdzpriekšsēdētāju Maiju Sandu. Deputāti viņu atbalstīja vienbalsīgi.

Акция протеста в Молдавии - Sputnik Latvija
Moldovas parlaments pasludinājis, ka "valsts ir sagrābta"

Tajā pašā dienā Demokrātiskā partija, kas neplāno atteikties no varas, pieprasīja prezidenta Dodona demisiju un piedraudēja ar protesta akcijām. Tās pusē nostājās Konstitucionālā tiesa, kura svētdien nodeva prezidenta pienākumu izpildi premjerminstra pienākumu izpildītājam Pāvelam Filipam, kurš parakstīja dekrētu par parlamenta atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu organizāciju.

Savukārt parlaments atzina Filipa valdību par nelegālu un aicināja visus tiesībsargājošo iestāžu datbiniekus "nepakļauties uzurpatora pavēlēm un pāriet likumīgās varas – parlamenta, valdības un prezidenta pusē". Pie tam likumdevēji vērsās pēc atbalsta ANO Drošības Padomē. Prezidents Dodons notiekošo nosauca par "varas tālākas uzurpācijas" mēģinājumu.

Jaunā premjerministre Maija Sandu paziņoja, ka Moldovas parlaments un valdība ir ievēlēti likumīgi un nepakļausies Konstitucionālās tiesas lēmumiem. Vēl vairāk, viņa uzsvēra, ka Demokrātiskajai ipartija un Vladimiram Plahotņukam nāksies atbildēt par varas uzurpāciju republikā saskaņā ar likumu.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Latvija
Moldova lūdz pasauli sekmēt varas krīzes atrisināšanu

"Plahotņuks un viņa kliķe ir pārkāpuši visas likumu un par veselā saprāta robežas un spītīgi nevēlas atdot varu likumīgajai valdībai, tāpēc viņiem būs jāatbild par varas uzurpāciju saskaņā ar likumu," teica Sandu.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs lēmumu par parlamenta atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu noteikšanu Moldovā nosauca par valsts apvērsuma mēģinājumu.

"Valsts apvērsuma mēģinājums Moldovā: nelikumīgi atlaists parlaments, izsludinātas jaunas vēlēšanas. Tarānam pret prezidentu tiek izmantota viltotā Konstitucionālā tiesa. Tiklīdz prorietumnieciskie liberāļi cieš sakāvi, viņi ķeras pie jebkura likumpārkāpuma, lai saglabātu varu," viņš uzrakstīja Twitter.

​Puškovs ir pārliecināts, ka Moldovas Konstitucionālā tiesa, pieņemot "pasūtījuma lēmumu", anulējusi savu leģitimitāti.

Eiropas Savienība aicina būt savaldīgiem

Eiropas Savienība pieņēmusi zināšanai jaunās valdības koalīcijas izveidi Moldovā un ir gatava strādāt ar demokrātiski likumīgo Ministru kabinetu, kā arī aicina ievērot mieru un savaldību, paziņoja ES diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni un ES Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns.

Moldovas prezidentu nams - Sputnik Latvija
Moldovas prezidentu atstādina no amata par atteikšanos apstiprināt ministrus

"Eiropas Savienība ir gatava strādāt ar demokrātiski likumīgo valdību, ņemot vērā abpusēju uzticību reformām un pamatprincipiem, kas iekļauti mūsu Asociācijas līgumā. Cieņai pret likuma virsvadību un demokrātiju jāpaliek mūsu attiecību pamatā," teikts Eiropas Komisijas locekļu paziņojumā, ko saņēmusi aģentūra RIA Novosti.

EK pārstāvji aicināja ievērot mieru un savaldību, kā arī uzsvēra: politisko krīzi iespējams atrisināt tikai demokrātiski ievēlētu pārstāvju dialogā.

Ziņu lente
0