Yle: Somijā pēta krievvalodīgo pensionāru problēmas

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке
Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Migrantu dzīves pētījumi gan Somijā, gan citās valstīs parasti skar darbspējīgā vecuma iedzīvotājus, bet par pensionāriem atceras reti.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Somijā sākas dzīvojošo vecākā gadagājuma krievvalodīgo cilvēku pirmais valstī vērienīgais pētījums, raksta Yle. Pilnu raksta tulkojumu publicēts InoSMI portālā.

Pētījumu veic Helsinku universitāte. Pētījuma mērķis ir iegūt datus par to, kādi pakalpojumi nepieciešami Somijas vecākā gadagājuma krievvalodīgajiem iedzīvotājiem un kā viņi tos saņem. Pētījuma ietvaros tika aptaujāti trīs tūkstoši krievvalodīgo iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem.

Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija
Nemaksā nodokļus un nokļūst verdzībā: Latvijā strādā gandrīz 20 tūkstoši nelegāļu

Pētnieki Laura Kemppainena un Antero Olakivi stāsta, ka Somijas sociālās nodrošināšanas sistēmas komplicētība var radīt sarežģījumus jebkuram, īpaši cilvēkiem, kuri pārcēlās uz Somiju pieaugušā vecumā, un kuriem somu vai zviedru valoda nav dzimtā.

Eksperti arī pētīs valsts vecākā gadagājuma krievvalodīgo iedzīvotāju attieksmi pret sabiedrības digitalizāciju.

"Mēs gribam zināt, vai pastāv risks, ka viņi var palikt ārpus pakalpojumu sniegšanas sfēras," piebilda Olakivi

Tāpat pētījumā tiks izskatīti jautājumi, kas saistīti ar valsts krievvalodīgo pilsoņu atbildību par viņu vecāku aprūpi: eksperti vēlas uzzināt, vai vecāku aprūpe tiek uzskatīta par slogu, kā arī pētīs vecāku dzīvesvietas ietekmi Somijā un Krievijā.

"Tagad vecāki ne vienmēr dzīvo blakus. Šis aspekts īpaši attiecas uz cilvēku vecākiem, kuri pārcēlās uz citu valsti," stāsta Kemppainena.

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Franču politologs: Makrons atzinis Baltijas valstu pievienošanu Šengenai par kļūdu

Pēc pētnieku domām Somijā ir svarīgi saprast, kā migranti jūtas darba dzīves beigās un pēc tās.

"Nepieciešama informācija, lai labāk nekā iepriekš saprastu vecākā gadagājuma migrantu un viņu tuvinieku vajadzības Somijā. Šī informācija palīdz veciem cilvēkiem un ar tiem strādājošiem profesionāļiem," vēsta Kemppainena.

Pēc viņas vārdiem, migrantu dzīves pētījumi Somijā un citās valstīs parasti skar darbspējīgā vecuma iedzīvotājus. Tā ir pirmā aptauja, kura pārsvarā koncentrējas uz pensijas un pirmspensijas vecuma migrantu dzīves apstākļiem.

Krievvalodīgie ir lielākā svešvalodīgo iedzīvotāju grupa Somijā.

Ziņu lente
0