Somija pārtrauks kaujinieku apmācības Irākā – "pārāk bīstami"

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasКурдские боевики
Курдские боевики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas aizsardzības ministrija informēja, ka pieņemts lēmums pārtraukt kurdu kaujinieku "pešmerga" militārās apmācības Irākā.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Situācijas strauja pasliktināšanās drošības jomā reģionā likusi somiem pārtraukt "pešmergu" vienību kurdu kaujinieku militāro apmācību Irākā, vēsta Sputnik Igaunija.

Somijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka runa ir par "ikdienišķu pagaidu lēmumu", kura pamatā ir "drošības vērtējums". Līdzīgu lēmumu pieņēmusi arī Vācijas un Nīderlandes militārā vadība. Vašingtona pat paziņoja, ka ASV diplomāti pamet Irāku.

Vārds "pešmerga", ar ko apzīmēti Irākas Kurdistānas militarizētās vienības, tulkojumā no kurdu valodas nozīmē "tie, kas skatās nāvei sejā". "Pešmergu" pirmās vienības parādījās vienlaikus ar kurdu kustību par Kurdistānas neatkarību XIX gs. 90.gados un sāka attīstīties pēc Osmāņu impērijas sabrukuma.

Irākā uzturas arī kareivji no Igaunijas un Latvijas

Latvijas armija piedalās ar sešu karavīru lielu apmācības grupu Dānijas kontingenta sastāvā. Tā palīdz nodrošināt apmācību Irākas drošības spēkiem līdz 2020. gada februārim. Latvijas kontingents izvietots vienā no Irākas drošības spēku apmācību centriem - Irākas un ASV Gaisa spēku bāzē - aptuveni 180 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes, informēja portāls lsm.lv.

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии - Sputnik Latvija
Eksperts skaidro, kāpēc franču karavīri ieradušies Igaunijā

Irākā vēl joprojām uzturas karavīri arī no Igaunijas. 2019.gada februārī no Tallinas uz Bagdādi devās militārās policijas virsnieks kā NATO dalībvalstu militārās policijas starptautiskās vienības pārstāvis. Viņa misija turpināsies pusgadu.

Igaunijas Aizsardzības spēku apakšpulkvedis Mēliss Sarapu norādīja, ka, neskatoties uz nelielo igauiņu karavīru skaitu misijā, notiekošo nevajag novērtēt par zemu no profesionālā viedokļa.

"Tas dod mums iespēju mācīties un attīstīties sadarbībā ar mūsu sabiedrotajiem, kā arī izmantot ārvalstu misijā gūtās zināšanas," apgalvoja apakšpulkvedis.

Ziņu lente
0