"Labi parunājām": Putins pirmo reizi pieņēma ASV valsts sekretāru

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и госсекретарь США Майк Помпео (слева) во время встречи в Сочи
Президент РФ Владимир Путин и госсекретарь США Майк Помпео (слева) во время встречи в Сочи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas līdera Vladimira Putina un ASV valsts sekretāra Maika Pompeo pārrunas izcēla gaismā Amerikas lietišķo nostāju.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārrunas ar Amerikas valsts sekretāru Sočos aizritējušas produktīvi, taču panākt izrāvienu Maskavas un Vašingtonas attiecībās, pēc abu pušu domām, nav izdevies.

Krievijas valsts vadītājs vakar vakarā pieņēma ASV valsts sekretāru Soču rezidences "Bočarovas strauts" kamīna zālē, tikšanās ilga apmēram pusotru stundu.

Labi parunāja

Pompeo nosauca Sočos notikušās pārrunas ar Putinu par produktīvām.

Госсекретарь США Майк Помпео - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV valsts sekretārs konstatējis, ka krievi nekaunīgi iejaucas savās darīšanās

"Mēs labi parunājām. Viņš (Putins – red.) bija pilnībā iesaistīts diskusijā. Viņš, acīmredzot, pārzin šos jautājumus ļoti, ļoti labi, un tāpēc mēs spējām ātri pāriet pie konteksta un pie konkrētām dažādu attiecību elementu komponentēm," citē Pompeo paziņojumu RIA Novosti.

Amerikāņu politiķis norādīja, ka puses grasās turpināt aizstāvēt savas pozīcijas starptautiskajā arēnā. "Mēs cītīgi aizstāvēsim savas intereses. Viņi grasās izdarīt visu iespējamo, lai aizstāvētu savas intereses līdzīgā veidā," paskaidroja valsts sekretārs.

Tai pat laikā, atbildot uz jautājumu par paša kritisko attieksmi pret Putinu un viņa politiku, Pompeo paziņoja, ka runa ir "par attiecībām starp Savienotajām Valstīm un Krieviju un par to, kā mēs kopā virzāmies uz priekšu. Runa nav par personībām".

Izrāviens nav jūtams

Savukārt Krievijas prezidenta palīgs starptautiskajās lietās Jurijs Ušakovs paziņoja, ka Putina un Pompeo pārrunas izcēla gaismā Amerikas lietišķo nostāju.

"Nē, izrāviens pagaidām, protams, nav jūtams, taču Amerika parādīja lietišķo nostāju," pateica Ušakovs.

KF prezidenta palīgs paziņoja, ka Pompeo paziņoja Putinam par Amerikas līdera Donalda Trampa ieinteresētību sarīkot tikšanos Osakā, G20 samita ietvaros. Uz to Putins norādīja, ka nesenās sarunas laikā ar Trampu viņam radies priekšstats, ka viņš ir noskaņojies uz attiecību atjaunošanu starp Maskavu un Vašingtonu.

Plaša darba dienas kārtība un sāpīgs jautājums

Pompeo pirmo reizi radās iespēja tikties ar Putinu ASV valsts sekretāra statusā. Sarunas laikā puses, tostarp, skāra starptautiskos jautājumus, ieskaitot konfliktu Sīrijā un Irākas problēmu, kā arī apsprieda  Putina un Trampa tikšanās iespēju. Krieviju tikšanās laikā pārstāvēja Ušakovs un Ārējā izlūkdienesta direktors Sergejs Nariškins, Ameriku – ASV vēstnieks Krievijā Džons Hantsmans, speciālais ASV pārstāvis Sīrijas lietās Džeimss Džefrijs un ASV valsts sekretāra vietnieka vietas izpildītājs Filips Rīkers.

KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Pompeo apsprieda dažādus jautājumus trīs stundu garumā. Iepriekš Krievija paziņoja, ka uzmanības centrā būšot Sīrija, Venecuēla, situācija ar Irānas un Ziemeļkorejas kodolprogrammām. Tāpat Lavrovs iesniedza Pompeo neoficiālu memorandu par Vašingtonas iejaukšanās faktiem Krievijas lietās. Atbildes kārtā, Pompeo pauda cerību, ka Krievijas "iejaukšanās" vēlēšanu procesā neatkārtosies. Šī paziņojumu apmaiņa liecina, ka KF un ASV pagaidām nav gatavas atstāt pagātnē sāpīgo jautājumu.

Ziņu lente
0