Sīrijas varasiestādes atjaunojušas infrastruktūru Palmīrā

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasИсторико-архитектурный комплекс Древней Пальмиры в сирийской провинции Хомс
Историко-архитектурный комплекс Древней Пальмиры в сирийской провинции Хомс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik valsts atjaunojusi Palmīrā visu infrastruktūru – elektroapgādi, ūdensvadu, kanalizāciju, un pilsēta līdzās antīkajam piemineklim ir atgriezusies pie normālas dzīves, pastāstīja valsts tūrisma ministrs.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Sīrijas valdība atjaunojusi infrastruktūru Palmīras pilsētā, ieskaitot elektroapgādi, ūdensvadu un kanalizāciju, žurnālistiem pastāstīja valsts tūrisma ministrs Muhamads Rami Radvans Martini, vēsta RIA Novosti.

Viņš atklāja, ka patlaban Sīrijas valdība sastāda visu antīko objektu sarakstu sadarbībai ar starptautiskajām organizācijām.

"Bija palīdzība no ANO, citām organizācijām, taču, atklāti sakot, visa šī palīdzība bija visai ierobežota. Galveno ieguldījumu sniedz Sīrijas valdība. Mūsu tautas centieni atdzimt izrādījušies stiprāki," teica Martini.

Autoritatīvu starptautisko organizāciju dalība Sīrijā esošo vispasaules mantojuma objektu liktenī bieži aprobežojas ar dažādu sarakstu sastādīšanu, konstatēja valdība. Pārsvarā darbs paliek tikai uz papīra. Zināmu palīdzību Palmīrai sniedz brīvprātīgie. Nesen aizbrauca eiropiešu grupa, kuri strādāja no teroristu rokām visvairāk cietušajā Bāla templī.

"Palmīrā mēs plānojam atklāt lielu skaitu speciālu uzņēmumu, kas apkalpos tūristu plūsmu: viesnīcas un visu pārējo. Patlaban valsts atjaunojusi Palmīrā visu infrastruktūru – elektroapgādi, ūdensvadu, kanalizāciju, un pilsēta līdzās antīkajam piemineklim ir atgriezusies pie normālas dzīves," pastāstīja valsts tūrisma ministrs.

2015. gada maijā teroristiskā grupējuma "Islāma valsts"* kaujinieki ieņēma Palmīru – vienu no bagātākajām antīkā perioda pilsētām Sīrijas tuksneša oāzē starp Damasku un Eifratu, kuras arheoloģiskie pieminekļi kopš 1980. gada iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 2016. gada marta nogalē Sīrijas karavīri ar Krievijas aviācijas atbalstu atbrīvoja pilsētu, taču 2016. gada decembrī Palmīra no jauna nokļuva ekstrēmistu rokās.

Вице-спикер Госдумы РФ Франц Клинцевич - Sputnik Latvija
Klincēvičs: ASV sāka apmācīt teroristus jau Afganistānā

2017. gada 2. martā Palmīra tika atbrīvota no kaujiniekiem, kuri nomīnēja pilsētas vēsturisko daļu un dzīvojamo māju kvartālus. Pusotru mēnesi Krievijas speciālisti nodarbojās ar Palmīras atmīnēšanu. Pēc ISIS* kaujinieku pirmā uzbrukuma noskaidrojās, ka senā Palmīra saglabājusies par 80%.

Teroristi paspēja iznīcināt nozīmīgas antīkās būves, piemēram, Bāla templi, Triumfa arku un kolonnas kapeņu ielejā. No teroristu rokām cieta arī Salaha Dina citadeles ēkas un nacionālais muzejs. Patlaban sapostītie vēsturiskie pieminekļi tiek restaurēti. Homsa provinces gubernators pastāstīja, ka Palmīra būt gatava uzņemt tūristus jau šovasar.

 

*Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristiskais grupējums.

Ziņu lente
0