Politika

Ukraina dodas pie urnām: vēlēšanas – kandidāti Zeļenskis un Porošenko

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидентские выборы на Украине
Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidenta vēlēšanas izgājušas finiša taisnē. Kurš uzvarēs, Zeļenskis vai Porošenko – pirmos datus par otrās kārtas rezultātiem sāks paziņot pēc plkst. 20:00.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Svētdienas rītā visā Ukrainā atvērušies vēlēšanu iecirkņi – 21. aprīlī norisinās prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Tajā piedalās kandidāti Vladimirs Zeļenskis un Petro Porošenko, vēsta Sputnik Igaunija.

Kopumā Vēlētāju valsts reģistrā Ukrainā ir reģistrēti vairāk nekā 35 miljoni balsstiesīgo pilsoņu. Cik no tiem atnāks pie urnām savā brīvdienā, kļūs zināms pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas plkst. 20:00.

Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrā kārta – trieciens Eiropas demokrātijai?

Pēc astoņiem vakarā sāks parādīties arī pirmie dati par tautas gribas paušanas rezultātiem.

Latvijā iespējams nobalsot Ukrainas vēstniecībā Rīgā, Kalpaka bulvārī 3.

Kopumā pasaulē vēlēšanu iecirkņi ar balsošanas urnām valsts jaunā vadītāja vēlēšanu otrajā kārtā ir atvērti 72 valstīs. Vēlēšanas var būt neatzītas kandidātu balsu vienādības gadījumā – tas ir maz iespējams.

Oficiālos Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultātus paziņos ne vēlāk kā 1. maijā, savukārt jaunā valsts vadītāja inaugurācijai jānotiek līdz 2019. gada 3. jūnijam – tādas ir Ukrainas likumdošanas prasības.

Pirmā kārta, "olimpiskais katls" un tiesa

Ir zināms, ka uzvaru prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā ar vērā ņemamu izrāvienu guva partija "Tautas kalps" līderis Vladimirs Zeļenskis, par kuru nobalsoja vairāk nekā 30% vēlētāju. Esošais valsts vadītājs Petro Porošenko spēja iegūt gandrīz 16% Ukrainas pilsoņu atbalstu, kuri ieradās vēlēšanu iecirkņos.

Latvijā ar balsu vairākumu pirmajā kārtā uzvarēja tieši Vladimirs Zeļenskis.

Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Ukrainā līdera vietu ieņēmis aktieris

Kā jau iepriekš stāstīts, divas dienas pirms otrās kārtas balsojuma, 19. aprīlī, stadionā "Oļimpijskij" Kijevā kandidāti Zeļenskis un Porošenko rīkoja debates savā starpā. Platforma sapulcēja tribīnēs vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Saskaņā ar vairuma ekspertu vērtējumu, uzvara pretestībā tika partijas "Tautas kalps" līderim. Savukārt Porošenko un viņa aprindām, kā atzīmēja zobotāji sociālajos tīklos, debates kļuva par "olimpisko katlu".

Pēdējo mēģinājumu izslēgt Vladimiru Zeļenski no dalības vēlēšanās veica Andrejs Hiļko, advokāts un vēlēšanu novērotājas no sabiedriskās organizācijas "Ukrainas Akcionāru asociācija". Advokāts iesniedza prasību tiesā, kurā apsūdzēja kandidātu likumdošanas pārkāpumā – viņš it kā esot nodarbojies ar vēlētāju uzpirkšanu.

Hiļko klasificēja kā likumdošanas pārkāpumu publikāciju Zeļenska lapā sociālajos tīklos ar informāciju par bezmaksas biļešu dalīšanu dalībai debatēs.

Sestdien, 20. aprīlī, vakarā Kijevas Sestā apelācijas tiesa atzina prasītāja pretenziju par nepamatotu un atteica tās prasībai izslēgt partijas "Tautas kalps" līderi no Ukrainas prezidenta posteņa kandidātu saraksta.

Ziņu lente
0