Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Ukrainā līdera vietu ieņēmis aktieris

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидентские выборы на Украине
Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komiķis Vladimirs Zeļenskis pateicās vēlētājiem par dāvāto uzticību un apsolīja pēc ievēlēšanas apmeklēt Ukrainas reģionus un apzināt sakrājušās problēmas.

RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. Komiķis Vladimirs Zeļenskis izvirzījies līdera pozīcijās pēc Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas, vēsta RIA Novosti.

Vladimirs Zeļenskis saņēmis 30,22% balsu, pašreizējo prezidentu Petro Porošenko atbalstījuši 16,65% pilsoņi, partijas "Tēvzeme" līderi Jūliju Timošenko – 13,13%, vēsta Centrālās vēlēšanu komisijas interaktīvais tablo pēc 40,09% protokolu apstrādes.

"Opozīcijas platformas – par dzīvi" līderis Jurijs Boiko ieņēmis ceturto vietu – viņu atbalstījuši 11,48% vēlētāju.

Vēlēšanas Ukrainā notika svētdien, 31. martā. Saskaņā ar CVK datiem, neviens no kandidātiem nav saņēmis uzvarai pirmajā kārtā nepieciešamo balstu skaitu. Uz vietu otrajā kārtā pretendē komiķis Vladimirs Zeļenskis un pašreizējais prezidents Petro Porošenko.

Очередь у избирательного участка в здании посольства Украины в Риге  - Sputnik Latvija
"Ar Krieviju vajag draudzēties": Rīgā aizritēja Ukrainas prezidenta vēlēšanas

Viņš paziņoja, ka vēlēšanas aizritējušas brīvi, saskaņā ar EDSO standartiem. Pati organizācija vēl nav sniegusi vērtējumu. Savukārt Jūlijas Timošenko štābs apsūdzēja Ukrainas Drošības dienestu par falsifikācijām un provokācijām vēlēšanās. Politiķe pauda, ka, iespējams, apstrīdēs balsošanas rezultātus. Arī prezidenta kandidāts Jurijs Boiko paziņoja, ka vēlēšanu kampaņā bija vērojami pārkāpumi.

Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka balsošanas gaitā nopietni pārkāpumi nav fiksēti, taču Iekšlietu ministrija vēsta, ka saņemti vairāk nekā 2,1 tūkstoši paziņojumu par pārkāpumiem, ierosinātas 39 krimināllietas.

Pirmo reizi Ukrainas prezidenta vēlēšanās nepiedalījās novērotāji no Krievijas. Jāpiebilst, ka, pēc Maskavas domām, Kijevas atteikšanās pielaist vēlēšanās novērotājus no Krievijas liek apšaubīt visa vēlēšanu procesa leģitimitāti un iespēju atzīt to rezultātus.

Netika atvērti vēlēšanu iecirkņi Krievijā un Donbasā, tāpēc 7-10 miljoniem Ukrainas pilsoņu tika liegta iespēja nobalsot.

Prezidenta pilnvaru termiņš Ukrainā ir 5 gadi. CVK pienākums ir izsludināt vēlēšanu rezultātus līdz 10. aprīlim. Vēlēšanu otrā kārta tiks noteikta, ja neviens no kandidātiem pirmajā kārtā nesaņems vairāk nekā pusi vēlētāju balsu.

 

 

Ziņu lente
0