Rinkēvičs aicina Ukrainu pārtraukt biznesa laupīšanas gadījumus

© Photo Ārlietu ministrija, Vitolds GabrānsLatvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vislielākās problēmas ar biznesu Ukrainā radušās Arnoldam Babrim, kurš jau vairākus gadus cenšas atgūt atņemtās DUS, taču arī citi Latvijas biznesmeņi saskārušies ar liela mēroga korupciju Ukrainā.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Ukrainai vajadzētu veltīt pastiprinātu uzmanību Latvijas uzņēmēju problēmām savā valstī, paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jaunā Ukrainas vēstnieka Latvijā Aleksandra Miščenko iepazīšanās vizītes laikā, vēsta lvportals.lv.

Rinkēvičs apsveica vēstnieku ar iestāšanos amatā un pauda gandarījumu par Latvijas un Ukrainas aktīvo politisko dialogu un ciešo sadarbību ekonomikā.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka lielas problēmas ar biznesu Ukrainā ir Arnoldam Babrim, kuram tur pieder divas naftas bāzes un DUS tīkls, daļa no kurām ir nonākušas svešās rokās.

Pats Babris pastāstīja, ka pirms pieciem gadiem kāda Latvijas banka izsniegusi kredītu Ukrainas DUS tīklam "Narodnaja", kura nodrošinājumu veidoja 19 DUS un divas naftas bāzes. Pēc kāda laika bankai pārstāja maksāt procentus, un tā noformēja kredīta nodrošinājumu savā īpašumā, bet pēc tam pārdeva DUS un naftas bāzes Babrim.

Мужчина с бейсбольной битой - Sputnik Latvija
Kā Latvijas uzņēmējam Ukrainā cenšas atņemt DUS un naftas bāzes

Kad viņš sāka pārņemt aktīvus, sākās problēmas – no juridiska rakstura šķēršļiem līdz draudiem. 2016. gadā, neskatoties uz to, ka Babra tiesības uz DUS un naftas bāzēm bija nostiprināta Ukrainas Īpašumtiesību valsts reģistrā, objektus ieņēma "sportisku jauniešu reideru komandas". Uz objektiem izsauktā policija atteicās iejaukties, rezultātā Babrim nācās nolīgt apsardzes kompāniju, kura atbrīvoja DUS.

Taču ap to laiku ukraiņu oponenti ar ierēdņu uzpirkšanas palīdzību ierakstīja īpašumtiesību reģistra elektroniskajā versijā citu personu, atklāja Babris. Ilgu laiku Ukrainas tiesībsargājošās iestādes atteicās sakarā ar šo faktu iesākt krimināllietu. Arī Latvijas vēstnieka tikšanās Ukrainā ar tieslietu ministru Pāvelu Petrenko un IeM vadītāju Arsenu Avakovu šo lietu neiekustināja.

Krimināllieta beidzot tika ierosināta, pateicoties UDD. Lietas izmeklēšana tika pabeigta jau 2018. gada vasarā, taču Ukraina ilgi vilcinājās ar lietas izskatīšanu tiesā, paziņoja Babris. Latvijas uzņēmējam paskaidroja, ka ārzemju biznesmeņi vietējo acīs ir "buržuji, kurus ir jāslauc un jāapkrāpj". Visbeidzot, tiesa saskatīja… "tehniskas neprecizitātes" lietā un atgrieza to Ģenerālprokuratūrai. Kolīdz lieta nonāca Ģenerālprokuratūrā, tur to nolēma slēgt "nozieguma sastāva trūkuma dēļ".

Kamēr Babris cīnījās par DUS Ukrainā, tos jau centās pārdot – UDD uzlikto īpašuma arestu atcēla Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Taču Babra juristi savlaicīgi apstrīdēja šo lēmumu tiesā.

Beigās viņa uzņēmumam izdevās atkarot sešas DUS un abas naftas bāzes. Paralēli Latvijas uzņēmējam notiek vienlaikus vairākas tiesas prāvas – par atlikušajām stacijām.

"Sveša īpašuma un biznesa laupīšana ir raksturīga mūsdienu Ukrainas īpatnība, kura ir pārplūdināta ar ieročiem un tiem, kas devās uz tā dēvēto ATO Donbasā. Šo cilvēku armijā ir 150 tūkstoši kaujinieku, kuru vidu daudzi ir gatavi uz visu," – uzskata Babris.

Biznesmenis atzīmēja, ka ar problēmām Ukrainā saskarušies arī citi uzņēmēji no Latvijas.

"Ukrainā, kaut arī maz, tomēr ir uzņēmēji no Latvijas, un gandrīz visiem mums ir analoģiskas problēmas korupcijas dēļ, kura izvērsusies līdz valsts mērogam," – noslēgumā sacīja Babris.

Ziņu lente
0