Bīstamais Huawei: iedzīvotājiem iesaka bīties no ķīniešu viedtālruņiem

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasПродажа флагманских смартфонов Huawei
Продажа флагманских смартфонов Huawei - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja nevēlaties atdot savus datus Ķīnas izlūkdienestiem, nelietojiet Huawei viedtālruņus, aicina Latvijas Valsts drošības dienests.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Domājams, Latvija, sekodama ASV, Austrālijas un Lietuvas pēdās, beidzot ir pārņēmusi spiegu paranojas stafeti jautājumā par Ķīnas kompānijas Huawei viedtālruņiem.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Krievija ir sašutusi par ASV uzbrukumiem Huawei

Valsts drošības dienesta (VDD) priekšnieks Normunds Mežviets paziņojis, ka Huawei Latvijā tiks pārbaudīts. Līdztekus arī pašiem iedzīvotājiem vajadzētu vērīgāk pavērot šīs markas iekārtas un padomāt, vai ir vērts izmantot tādu viedtālruni vai iegādāties to, vēsta Rus.lsm.lv.

Mežviets atzīmēja, ka ieteicama īpaša vērība, ja pret kompāniju radušās aizdomas.

Kampaņu pret Huawei uzsāka ASV. Februārī valsts sekretārs Maiks Pompeo, uzturēdamies vizītē Centrālās un Austrumeiropas valstīs, aicināja neizmantot Ķīnas kompānijas Huawei iekārtas un uzsvēra, ka tāda izvēle sarežģīs sadarbību ar Vašingtonu.

"Slīcina" Huawei 

Savienotajām Valstīm mēģinajumos "noslīcināt" Ķīnas milzīgo telekomunikāciju kompāniju pievienojās Austrālija – tā apsūdzēja Huawei par tehnisko spiegošanu un slepenu datu vākšanu ar savu iekārtu palīdzību, kas tiek izmantotas visdažādākajās pasaules valstīs. ASV valdība uzstāja, ka ES valstīm nevajadzētu izmantot Ķīnas firmas iekārtas piektās paaudzes mobilo sakaru sistēmu (5G) ieviešanā vai "parakstīt līgumus ar neuzticamiem piegādātājiem no tādām valstīm kā Ķīna".

2018. gada decembrī Kanādā pēc ASV pieprasījuma tika aizturēta Huawei finanšu direktore Mena Vančžou, kas tiek turēta aizdomās par ASV tirdzniecisko sankciju pārkāpšanu.

Rezultātā kompānija Huawei iesniedza prasību pret ASV valdību Teksasas apgabala tiesā. Kompānija norādīja, ka ASV Kongress nav varējis uzrādīt pierādījumus, kuri attaisnotu pret Huawei produktiem ieviestos ierobežojumus.

Женщина у фирменного магазина Huawei - Sputnik Latvija
Huawei – jauns ASV uzbrukuma objekts ekonomiskajā karā pret Ķīnu

ASV centās vērst spiedienu arī pret Vāciju – Berlīne tika brīdināta par nodomu ierobežot izlūkinformācijas apmaiņu ar Vācijas valdību, ka Ķīnas kompānija Huawei tiks pielaista telekomunikāciju struktūras izveidei valstī.

Interesanti, ka ASV apsūdzībām pret Huawei pievienojusies arī Lietuva. Valsts drošības departamenta un militārās izlūkošanas pārskatā, kas publicēts 2019. gada februārī, izskanēja apgalvojumi, ka Ķīna var "spiegot", mēģināt "savervēt" Lietuvas pilsoņus un censties saņemt piekļuvi slepenai informācijai. Tiesa, Lietuva nav sniegusi nekādus savu apgalvojumu pierādījumus.

Savukārt Ķīna nosauca Lietuvas apsūdzības par absurdām un absolūti nepieņemamām.

Pārāk labs

Intervijā Sputnik Lietuva interneta portāla "Mobilās telekomunikācijas" galvenais redaktors Leontijs Bukšteins atzīmēja, ka Lietuva sākusi mētāties ar skaļiem izteikumiem pret Ķīnas kompāniju, lai iztaptu ASV. Domājams, Huawei vietā Eiropas tirgū drīz ieradīsies kāda Savienoto Valstu firma.

Jāatzīmē, ka par 2018. gada labāko viedtālruni, pēc starptautiskās izstādes Mobile World Congress 2019 žūrijas domām, kļuvis Huawei Mate 20 Pro, kas apsteidzis tādus "smagsvarniekus" sīkrīku pasaulē kā iPhone XS Max, Google Pixel 3, OnePlus 6T un Samsung Galaxy Note 9.

Turklāt patlaban anonsētais viedtālrunis Huawei Mate X ir viens no visvairāk gaidītajiem viedtālruņiem 2019. gadā pēc izdevuma Business Insider versijas.

Ziņu lente
0